codzienność

niedziela, 1 stycznia 2017

tort z białego maku z kremem chałwowym i jeżynami


Przyjemności w dotyku,
słodkości w przełyku.
Szelestu w kieszeni
i słońca promieni
oraz by rok cały 2017
po prostu był wspaniały.
Szczęśliwego Nowego Roku!

życzy

Kamila


Tort z białego maku z kremem chałwowym i jeżynami jest przepyszny i umili pierwszy dzień Nowego Roku.

300 g białego maku 
9 jajek 
180 g cukru 
85 g mielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Mak sparzyć gorącą wodą i zmielić trzykrotnie. Dno trzech tortownic wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z solą na sztywną pianę, następnie dosypywać powoli cukier i ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści a białka będą sztywne. Do białek dodawać kolejno żółtka i dalej ubijać. Następnie w dwóch partiach dodać do masy zmielony mak, mielone migdały, proszek do pieczenia i delikatnie wmieszać do masy. Masę podzielić na trzy części i wyłożyć do przygotowanych tortownic i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, na około 30 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Blaty ostudzić.


3 jajka
400 g masła
140 g cukru
450 g chałwy waniliowej

Jajka i cukier ubić mikserem na parze, przez około 5 minut, aż masa stanie się jasna, gęsta i puszysta. Następnie garnek z masą jajeczną ściągnąć z ognia i dalej ubijając całkowicie ją ostudzić. Osobno utrzeć miękkie masło na gładką, jasną masę, do masła stopniowo dodawać ostudzoną masę jajeczną. Na końcu dodać małymi porcjami rozdrobnioną chałwę cały czas miksując. 


1/3 szklanki likieru jeżynowego
1/3 szklanki wody
1/2 szklanki jeżyn z likieru

W szklance wymieszać likier z przegotowaną wodą. Pierwszy blat makowy ułożyć na paterze i skropić go 1/3 nasączenia, na nim rozsmarować 1/2 ilości konfitury jeżynowej oraz 1/3 ilości kremu chałwowego, przykryć drugim blatem, skropić go, następnie wyłożyć pozostałe konfitury oraz 1/3 ilości kremu. Na krem położyć ostatni makowy blat, skropić nasączeniem, pozostały krem rozsmarować na wierzchu i bokach toru, przyozdobić jeżynami. Tort schłodzić przed podaniem.

17 komentarzy:

  1. Szczęśliwego Nowego Roku!
    Tort musiał być przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gin, był bardzo pyszny!
      Dla Was również wszystkiego co najlepsze!

      Usuń
  2. Wielu pysznych inspiracji i samych dobroci w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  3. piękny tort! wspaniale musiał smakować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piegusek, o tak rzeczywiście jest pyszny :)
      Najlepszego w Nowym Roku!

      Usuń
  4. Bardzo szykowny! Chałwa i biały mak - brzmi nieziemsko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, to zdecydowanie udane połączenie!
      Najlepszego w Nowym Roku!

      Usuń
  5. Oj umili, żebyś wiedziała ;-) Kamilko, żeby ten rok był lepszy od tamtego. Spełnienia marzeń i spokoju!
    Wiesz, że komentarze u Ciebie mogę tylko pisać na telefonie. W komputerze są dla mnie niewidoczne ;-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, dla Was również wszystkiego co najlepsze!
      O te komentarze muszę zapytać naszą najlepszą specjalistkę :) Buziaki!

      Usuń
  6. Oj tort z najwyższej półeczki mercedes taki wśród tortów makowych
    Najlepszego Kamilko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, dziękuję kochana Jesteś! Najlepszego w Nowym Roku! Buziaki!

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. Balbinka, moja miała 24 cm :) Pozdrawiam

      Usuń
  8. Wspaniały!
    Prawdziwy król Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie miłe życzenia :-) Wzajemnie Kamilo!
    Porywam kawałek tortu.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect