czwartek, 12 stycznia 2017

świdośliwowiec


Świdośliwowiec, to pyszne ciasta tortowe upieczone na podstawie przepisu na porzeczkowiec. To wilgotne, kakaowe ciasto z masą maślano - śmietankową, z domowym dżemem ze świdośliwy, wykończone bitą śmietaną i startą czekoladą. Świdośliwowiec, to słodko - kwaśne ciasto, które posmakuje każdemu.

3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
1 szklanka cukru
5 łyżek kakao

Wszystkie składniki umieścić w garnuszku, zagotować do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.

5 jajek
1/2 szklanki cukru 
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Białka umieścić w misie miksera, ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie wymieszać na wolnych obrotach miksera do połączenia. Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką. Dno formy o wymiarach 25 x 35 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do formy ciasto, wyrównać. Ciasto piec w temperaturze 180º C przez 45 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić nożem na dwa blaty.


200 g masła
500 g kremowego serka
5 łyżek cukru pudru

W misie miksera masło utrzeć z cukrem do otrzymania gładkiego, puszystego i jasnego kremu. Porcjami dodawać serek, cały czas miksując.
500 ml śmietany do ubijania
2 łyżki cukru pudru
50 g czekolady

Śmietanę umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania gęstego kremu, pod sam koniec dodać cukier puder i ubić. Na tacy ułożyć jeden z blatów kakaowych, blat posmarować połową ilości dżemu, na tym rozsmarować masę z serka kremowego i wyrównać. Przykryć drugim blatem kakaowym, rozsmarować pozostałym dżemem, na wierzch wyłożyć bitą śmietanę, wyrównać. Całość posypać startą czekoladę. Ciasto schłodzić przed podaniem.  

6 komentarzy:

  1. Słodko-kwaśne bardzo lubię :)
    Buziaki, Kamilko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alucha, takie ciacha smakują najbardziej :) Miłego!

      Usuń
  2. porzeczkowiec uwielbiam ale na dżem ze świdośliwy jeszcze muszę trochę poczekać-moja jeszcze nie zaowocowała na tyle żeby ją przetwarzać:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piegusku, świdośliwa potrzebuje czasu, ja na moje owoce też długo czekała :)
      Ale warto :) Miłego!

      Usuń
  3. Pyszne ciasto!
    Świdośliwa zasluguje na taki deser.

    OdpowiedzUsuń
  4. dałabym się pokroić za kawałek takiego ciacha teraz!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect