poniedziałek, 16 stycznia 2017

pumpernikiel na zaczynie


Domowym pumperniklu to główny bohater styczniowej piekarni Amber. Jest to chleb bardzo charakterystyczny i szczególny, to ciemny chleb bogatym w błonnik, prawdopodobnie mającym rodowód w Niemczech. Aby chleb miał głęboki aromat i czysty, rozpoznawalny smak, oryginalnie powinien być bardzo długo pieczony w bardzo niskiej temperaturze. Pumpernikiel na zaczynie zaproponowany przez Amber, pieczony na podstawie tego przepis zawiera dodatek kawy i melasy, i jest przepyszny. Piecze się go krótko, ma wilgotne wnętrze i chrupiącą skórkę, smakuje z każdym dodatkiem, ale najlepiej z masłem i solą.  

15 g drożdży
250 ml wody
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki żytniej

Składniki dobrze wymieszać, przykryć i odstawiać na 24 godziny w ciepłe miejsce.


cały zaczyn
2 łyżki miodu
350 ml wody
25 ml kawy
400 g mąki żytniej
300 g mąki pszennej
300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżka soli
4 łyżki oliwy
4 łyżki melasy
1 jajko
2 łyżki sezamu

Z mąki usypać kopiec i zrobić w nim duży krater. W krater wlać zaczyn, dodać sól, miód, olej, melasę i kawę. Zarabiać, dodając letnią wodę, aż ciasto zacznie zbijać się w kulę. Wyrabiać ciasto przez około 10 minut, dodając wody, jeśli jest zbyt suche lub dosypując mąki, gdy zbyt wilgotne. Elastyczne i gładkie ciasto natrzeć oliwa i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, podzielić na dwa chlebki lub włożyć do natłuszczonych foremek do chleba. Ponacinać chlebki nożem umoczonym w wodzie i odstawić do wyrośnięcia pod wilgotną ściereczką na godzinę. Wyrośnięte chlebki posmarować jajkiem i posypać ziarnami. Chlebki piec w piekarniku nagrzanym do 190° C przez godzinę. Dobrze jest też wstawić na dno piekarnika naczynie z wodą.

14 komentarzy:

  1. Śliczny!
    Wspaniale się prezentuje z sezamem.
    I bardzo się cieszę, że tak smakował.
    Do upieczenia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały! Dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękny! Wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładny! Pozdrawiam w Nowym Roku

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki za wspólne pieczenie! Ogromna frajda i pyszny efekt :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie Ci się upiekło ! Dzięki za wspólny czas :-).

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie upieczony! Dziękuję za wspólny styczniowy czas i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny i pyszny chlebuś. Aż u mnie czuję jego zapach :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wspaniały bochen! pięknie wyrośnięty:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mój tato jadał pumpernikiel, a mnie zawsze śmieszyła nazwa tego chleba :-)
    Dziś sama chętnie bym zjadła, taki ze śruty żytniej.
    Serdeczności!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ślicznie Ci się upiekł.:)
    Dziękuję za pierwszy w tym roku, wspólnie upieczony bochen!

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuję za wspólne pieczenie chleba.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Kamilo-pięknie wygląda Twój chleb, pozdrawiam i dziękuję za wspólne wypiekanie :) M

    OdpowiedzUsuń
  14. Smakowite bochenki, bardzo ładnie wypieczone. Do kolejnego wspólnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect