Ciasto wełniane jest ostatnio bardzo popularne w internecie, nazwę zyskało od wyglądu, który przypomina motki wełny włożone jeden obok drugiego do koszyka. Ciasto przygotowane na podstawie kilku przepisów jest bardzo smaczne, delikatne i puszyste, może mieć słodkie i wytrawne nadzienie. Ciasto wełniane z czosnkiem niedźwiedzim, z fetą i mozzarellą wspaniale rośnie i dobrze smakuje.
1 pęczek czosnku niedźwiedziego
2 ząbki czosnku
200 g sera feta
150 g twardego sera mozzarella
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
200 g sera feta
150 g twardego sera mozzarella
sól
pieprz
W misce wymieszać posiekane liście czosnku niedźwiedziego z fetą, startym na tarce serem oraz drobno posiekanym czosnkiem, całość doprawić solą i pieprzem.
80 ml mleka
100 ml śmietany do ubijania
5 g suchych drożdży
100 ml śmietany do ubijania
5 g suchych drożdży
325 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
Do miski wlać ciepłe mleko, śmietanę, dodać drożdże oraz cukier i wymieszać. Do składników dodać sól, jajko, mąkę i wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto pozostawić w misce, przykryć ściereczką kuchenną, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat kuchenny, podzielić równo na 5 części. Każdą część rozwałkować do owalnego kształtu, gęsto naciąć na połowie długości. Na całej części ciasta ułożyć część nadzienia i zwinąć w bułeczkę. Tak uformowane bułeczki układać w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, w środek tortownicy włożyć żaroodporną miseczkę. Ciasto przykryć i zostawić do ponownego wyrośnięcia na około godzinę.
30 ml mleka
Po tym czasie wierzch ciasta posmarować mlekiem. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 25 minut, sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche.
Pyszny pomysł z czosnkiem. Piekłam je samo, pyszne.
OdpowiedzUsuń