W majowej słonecznej piekarni Amber gości tradycyjny wypiek z włoskiej części Szwajcarii, kantonu Ticino. Ten chleb ma charakterystyczny kształt i składa się z kilku bułek, które są przecięte przez środek. Chleb Ticino, to biały chleb z dodatkiem oliwy o złocistej skórce i miękkim miękiszu, doskonały do mięs i serów. Może też mieć inny kształt, składać się z czterech, pięciu lub sześciu elementów ustawionych obok siebie i wyrównanych, wydłużonych lub zaokrąglonych, w każdym przypadku musi jednak zachować swoją główną cechę, biesiadnego łamania się chlebem rękami. Ten wypiek znany jest od bardzo dawna i został uwieczniony między innymi na obrazie "Zjadacz fasoli" Annibale Carracciego, włoskiego malarza żyjącego w XVI wieku. Obraz ten przedstawia mężczyznę siedzącego przy stole z zamiarem zjedzenia miski fasoli, w jednej ręce trzyma kawałek chleba, a po prawej stronie postaci widać bochenek chleba. Ten pyszny chleb, który szybko znika upieczony został na podstawie przepisu z bloga La luna sul cucchiaio, z przepisu wychodzą dwa bochenki.
100 g mąki pszennej
50 g wody
5 g słodu jęczmiennego
250 g wody
100 g bigi
30 g oliwy
7 g soli
30 ml mleka
Smakowicie Ci się upiekł.
OdpowiedzUsuńPysznie majowo w naszej Piekarni z takimi wspaniałymi wypiekami.
Piękny wypiek, wspólne pieczenie daje Moc.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Wspaniale wypieczone bułeczki i widzę profesjonalny nacinak do pieczywa. Do kolejnego wspólnego pieczenia.
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda Twój chlebek, w idealnej scenerii.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i nam też bardzo smakował. A scenerię ogrodową mamy podobną☺️
OdpowiedzUsuńPyszne bułeczki w cudnej majowej aranżacji. Pozdrawiam i do następnego razu :-)
OdpowiedzUsuńPiękny wypiek mieliśmy w majowej Piekarni, Twój wygląda smakowicie. Do następnego.
OdpowiedzUsuńBardzo urokliwa prezentacja :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas :)