Babeczki są bardzo delikatne i mięciutkie o cytrusowym aromacie. Cytrynowe babeczki, są proste w przygotowaniu, pyszne, szybko znikają i można je zapakować do wielkanocnego koszyczka.
4 jajka
180 g cukru
120 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml oleju
1 cytryna
skórka z 1 pomarańczy
szczypta soli
W misce ubić jajka z cukrem, solą oraz olejem. Dodać sok z cytryny oraz skórki starte z cytrusów. Do masy wmieszać mąki oraz proszek do pieczenia. Masę przelać do foremek wysmarowanych masłem. Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° C na około 25 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.
sok z 1/2 cytryny
80 g cukru pudru
Babeczki polukrować lukrem przygotowanym z soku cytryny oraz cukru pudru.
Fajne maleństwa i na dokładkę pyszne bo cytrynowe
OdpowiedzUsuńUrocze! Cytrynowy smak dodaje im zdecydowanie atrakcyjności.
OdpowiedzUsuń