codzienność

piątek, 3 kwietnia 2020

chatka Puchatka


Chatka Puchatka, to znany i lubiany, pyszny sernik bez pieczenia. Jego charakterystyczny kształt uzyskuje się z herbatników i dekoruje czekoladą. To doskonałe ciasto bez pieczenia, przygotowane na podstawie starego rodzinnego przepisu, pięknie wygląda i nieziemsko smakuje.

500 g twarogu śmietankowego
200 g masła
80 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
30 g kakao
150 g czekolady
200 g herbatników
 
W misce ubić masło z cukrami na gładko, następnie cały czas miksując dodawać twaróg. Utrzeć, aż masa stanie się gładka i puszysta. Masę podzielić na dwie części i do jednej wmieszać kakao. Na blacie rozłożyć folię aluminiową, na niej ułożyć w 3 rzędach po 6 herbatników. Na herbatnikach rozsmarować białą masę i przykryć drugą warstwą herbatników. Na tych herbatnikach rozsmarować masę z kakao. Pomagając sobie folią aluminiową unieś boki ciasta tworząc trójkąt. Zawinąć ciasto folią i schłodzić w lodówce. Ciasto posmarować rozpuszczoną czekoladą i ponownie schłodzić.

8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Bozenas, polecam ten stary przepis :)
      Miłego!

      Usuń
  2. O prawdziwa chatka, bardzo smakowita :) pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, tak z PRL-u ale smakuje i teraz :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  3. Chatka Baby Jagi była kiedyś bardzo popularna. Pamietam jak ją lubiłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, bardzo urocza nazwa :)
      U nas chatka lubiana i często serwowana.
      Pozdrawiam

      Usuń
  4. Jaka pychotka
    OOooo wczesna moja młodość, chatki takie robiło się na okrągło, pycha ,, ojej jak dawno nie jadłam
    Ja tylko bym do środka twarogu nie dała kakao , wolę waniliowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, z jedną warstwą waniliową też by mi smakowało, mniam :)
      Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect