Chatka Puchatka, to znany i lubiany, pyszny sernik bez pieczenia. Jego charakterystyczny kształt uzyskuje się z herbatników i dekoruje czekoladą. To doskonałe ciasto bez pieczenia, przygotowane na podstawie starego rodzinnego przepisu, pięknie wygląda i nieziemsko smakuje.
500 g twarogu śmietankowego
200 g masła
80 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
30 g kakao
150 g czekolady
200 g herbatników
W misce ubić masło z cukrami na gładko, następnie cały czas miksując dodawać twaróg. Utrzeć, aż masa stanie się gładka i puszysta. Masę podzielić na dwie części i do jednej wmieszać kakao. Na blacie rozłożyć folię aluminiową, na niej ułożyć w 3 rzędach po 6 herbatników. Na herbatnikach rozsmarować białą masę i przykryć drugą warstwą herbatników. Na tych herbatnikach rozsmarować masę z kakao. Pomagając sobie folią aluminiową unieś boki ciasta tworząc trójkąt. Zawinąć ciasto folią i schłodzić w lodówce. Ciasto posmarować rozpuszczoną czekoladą i ponownie schłodzić.
wygląda super:)))
OdpowiedzUsuńBozenas, polecam ten stary przepis :)
UsuńMiłego!
O prawdziwa chatka, bardzo smakowita :) pozdrowienia :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu, tak z PRL-u ale smakuje i teraz :)
UsuńPozdrawiam
Chatka Baby Jagi była kiedyś bardzo popularna. Pamietam jak ją lubiłam.
OdpowiedzUsuńAmber, bardzo urocza nazwa :)
UsuńU nas chatka lubiana i często serwowana.
Pozdrawiam
Jaka pychotka
OdpowiedzUsuńOOooo wczesna moja młodość, chatki takie robiło się na okrągło, pycha ,, ojej jak dawno nie jadłam
Ja tylko bym do środka twarogu nie dała kakao , wolę waniliowe :)
Aluś, z jedną warstwą waniliową też by mi smakowało, mniam :)
UsuńPozdrawiam!