Tarator, to tradycyjny bułgarski chłodnik przygotowany z ogórków z dodatkiem czosnku na bazie jogurtu. W upalne dni to ulubione danie Bułgarów, serwowany jako przystawka lub pomiędzy posiłkami, często w towarzystwie kieliszka rakiji. Tarator należy dobrze schłodzić lub podać z kostkami lodu, koniecznie z posiekanymi orzechami, polany olejem słonecznikowym.
400 g jogurtu bałkańskiego
2 ogórki wężowe
3 ząbki czosnku
1/4 szklanki orzechów włoskich
1 pęczek natki pietruszki
sól
pieprz
olej
Do miski włożyć obrane i pokrojone w kostkę ogórki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać jogurt, posiekaną natkę pietruszki, całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Tarator dobrze schłodzić. Chłodnik podawać z posiekanymi orzechami, polany olejem.
Bardzo lubię!
OdpowiedzUsuńAle niestety bez orzechów, które mnie uczulają...
Amber, u mnie tylko troszkę orzechów, bo też się z nimi nie lubię :) Pozdrawiam
Usuń