codzienność

wtorek, 7 sierpnia 2018

tarator


Tarator, to tradycyjny bułgarski chłodnik przygotowany z ogórków z dodatkiem czosnku na bazie jogurtu. W upalne dni to ulubione danie Bułgarów, serwowany jako przystawka lub pomiędzy posiłkami, często w towarzystwie kieliszka rakiji. Tarator należy dobrze schłodzić lub podać z kostkami lodu, koniecznie z posiekanymi orzechami, polany olejem słonecznikowym. 

400 g jogurtu bałkańskiego
2 ogórki wężowe
3 ząbki czosnku
1/4 szklanki orzechów włoskich
1 pęczek natki pietruszki
sól
pieprz
olej

Do miski włożyć obrane i pokrojone w kostkę ogórki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać jogurt, posiekaną natkę pietruszki, całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Tarator dobrze schłodzić. Chłodnik podawać z posiekanymi orzechami, polany olejem. 

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię!
    Ale niestety bez orzechów, które mnie uczulają...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, u mnie tylko troszkę orzechów, bo też się z nimi nie lubię :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.