Doskonałe knedle zrobione z ciasta na bazie kremowego serka i żółtek, z morelami, podane ze zrumienionym masełkiem aromatyzowanym kwiatkami lawendy. Serowe knedle z morelami i lawendą, są doskonałe i mięciutkie, to idealny letni posiłek, który zasmakuje małym i dużym.
250 g kremowego serka
400 g mąki pszennej
2 żółtka
60 g cukru
sól
12 moreli
W misce utrzeć żółtka z cukrem na gładką masę, dodać mąkę, szczyptę soli i zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować wałek, kroić na kawałki, kawałki rozpłaszczyć na placuszki i wkładać w nie wypestkowane morele, dokładnie zlepić brzegi, formując kulki. Knedle obaczyć w mące i układać na desce obsypanej mąką. Knedle wkładać partiami do osolonego wrzątku i gotować około 3 minut, od momentu gdy wypłyną. Wybrać łyżką cedzakową.
50 g masła
cukier
2 łyżeczki kwiatów lawendy
Knedle podawać ze stopionym masłem, posypane lawendą i cukrem.
My mamy bardzo podobny przepis, ale mąki znacznie mniej...do 80 g na tę ilość sera. Ciasto jest w zasadzie otoczką dla moreli. Twoje solidne i pożywne :) wyglądają pysznie. Pozdrawiamy serdecznie
OdpowiedzUsuńhttps://akacjowyblog.blogspot.com/2016/06/knedle-z-ciasta-serowego-i-ciekawe.html
Małgosiu, moje zdecydowanie bardziej pożywne. Przy kremowym serku to byłaby zbyt mała ilość mąki, twaróg wtedy bardziej by się spisał. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZ morelami lawendą to raj , normalnie raj , ja uwielbiam knedle
OdpowiedzUsuńAluś, to rzeczywiście doskonałe połączenie i ja też je uwielbiam :)
Usuńbardzo lubię knedle i bardzo lubię serowe kluski kładzione - twoje ciasto to trochę taki miks tego, co ja robię oddzielnie. Koniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńKasia, warto zrobić ten miks :) Pozdrawiam
UsuńKamila, no jesteś okrutna!
OdpowiedzUsuńTakie rarytasy, że chce się zaraz do Ciebie gnać...
Amber, zrobimy wymianę na pierogi :)
UsuńMiłego!