Sałatka szopska, to tradycyjna przystawka bułgarska, ze smakiem jadana również w Polsce. Sałatka przyrządzana jest z pokrojonych ogórków, pomidorów, papryki, cebuli z dodatkiem słonego solankowego sera owczego. Nazwa sałatki pochodzi od słowa Szopia, którym określano mieszkańców Sofii i okolic. Ze względu na swoją oszczędność wymyślili coś taniego, łatwego w przygotowaniu, a zarazem pysznego. Sałatka szopska jest popularna nie tylko w Bułgarii, ale także w Macedonii, Czarnogórze i niektórych regionach Serbii. Przepis na sałatkę dołączam do akcji Warzywa psiankowate 2018.
4 pomidory
1 ogórek wężowy
1 papryka
1 cebula
100 g sera szopskiego
3 łyżki oleju słonecznikowego
sól
pieprz
1/2 pęczka natki pietruszki
W misce wymieszać paprykę, ogórka, pomidory i cebulę pokrojoną w kostkę. Wszystko doprawić solą, pieprzem oraz polać olejem. Całość posypać startym serem i ozdobić natką pietruszki.
Bardzo ją lubię. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAniu, z wielką ochotą :) Pozdrawiam
UsuńTa sałatka kiedyś skradła część moich kubków smakowych!
OdpowiedzUsuńZapraszam się...
Amber, i moich :) Pozdrawiam
Usuń