codzienność

czwartek, 16 sierpnia 2018

sałatka szopska


Sałatka szopska, to tradycyjna przystawka bułgarska, ze smakiem jadana również w Polsce. Sałatka przyrządzana jest z pokrojonych ogórków, pomidorów, papryki, cebuli z dodatkiem słonego solankowego sera owczego. Nazwa sałatki pochodzi od słowa Szopia, którym określano mieszkańców Sofii i okolic. Ze względu na swoją oszczędność wymyślili coś taniego, łatwego w przygotowaniu, a zarazem pysznego. Sałatka szopska jest popularna nie tylko w Bułgarii, ale także w Macedonii, Czarnogórze i niektórych regionach Serbii. Przepis na sałatkę dołączam do akcji Warzywa psiankowate 2018

4 pomidory
1 ogórek wężowy
1 papryka
1 cebula
100 g sera szopskiego 
3 łyżki oleju słonecznikowego
sól
pieprz
1/2 pęczka natki pietruszki

W misce wymieszać paprykę, ogórka, pomidory i cebulę pokrojoną w kostkę. Wszystko doprawić solą, pieprzem oraz polać olejem. Całość posypać startym serem i ozdobić natką pietruszki.

4 komentarze:

  1. Bardzo ją lubię. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta sałatka kiedyś skradła część moich kubków smakowych!
    Zapraszam się...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.