codzienność

niedziela, 19 sierpnia 2018

drożdżowe babeczki z agrestem


Pyszne, mięciutkie i puszyste babeczki z nadzieniem agrestowym, są doskonałe z kubkiem mleka lub kawy. Z ciastem z tego przepisu doskonale się pracuje, dobrze wyrasta i smakuje, więc szybko można upiec drożdżowe babeczki z agrestem, na letnie niedzielnie podwieczorki. 

400 g mąki pszennej
125 ml mleka
100 g cukru
25 g drożdży 
1 jajko
40 g masła
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
100 g agrestu


W garnuszku podgrzać mleko, dodać drożdże, cukier oraz odrobinę mąki i całość wymieszać, odstawić na 10 minut. Do miski wlać zaczyn, dodać mąkę, sól, jajko, ekstrakt, masło i całość wyrabiać przez około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 10 równych części. Każdą część spłaszczyć, dodać po łyżce agrestu i uformować okrągłe bułeczki. Każdą babeczkę ułożyć w papilotce. Papilotki przełożyć do foremki na muffinki. Formę przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości. Blachę z babeczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 18 minut, aż się zrumienią.

200 g cukru pudru
30 ml wody

Ostudzone babeczki posmarować lukrem, zrobionym z cukru i wody.

4 komentarze:

  1. Chętnie się skuszę na taką babeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madlene, skuś się koniecznie! Pozdrawiam

      Usuń
  2. Cudne!
    Kuszą wyglądem i smakiem...Ach...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.