Roladki z piersi kurczaka zawijane w szynkę dojrzewającą o aromacie bazylii pieczone w aromatycznym sosie pomidorowym, to idealne danie na letni obiad. Roladki z kurczaka w sosie pomidorowym, inspirowane przepisem Annabel Langbein, podane na aksamitnej w smaku polencie, to wspaniała kompozycja smaku.
3 piersi z kurczaka
6 plastrów szynki dojrzewającej
1/2 pęczka bazylii
sól
pieprz
Piersi przekroić wzdłuż na dwie części, każdą ułożyć na plasterku szynki. Pierś doprawić solą i pieprzem, posypać listkami bazylii, a następnie zwinąć razem w roladkę.
1000 g pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka mielonej papryki
1/4 łyżeczki chili
1/4 pęczka oregano
1/2 pęczka bazylii
sól
pieprz
Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory i doprowadzić całość do wrzenia, doprawić posiekanymi ziołami, papryką, chili oraz solą i pierzem. Smażyć całość kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje, a następnie zmiksować na gładką masę. Sos pomidorowy przelać do naczynia do zapiekania, na tym ułożyć roladki z kurczaka. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i całość zapiekać około 35 minut.
1 1/2 szklanki mleka
1 1/2 szklanki bulionu
25 g masła
3/4 szklanki kaszki kukurydzianej
sól
biały pieprz
gałka muszkatołowa
W garnku zagotować mleko i bulion, dodać masło i powoli wsypać kaszkę, cały czas mieszając. Mieszać, aż całość zgęstnieje, a następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Polentę podawać z roladkami z kurczaka i sosem pomidorowym.
Wygląda apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam polentę. A do tego takie smakowite mięsko.
Poezja na talerzu...
to nie są piersi z kurczaka, tylko ofiletowane udka
OdpowiedzUsuń