codzienność

sobota, 26 listopada 2016

kostka czekoladowo - bezowa


Przepyszne ciasto składające się z biszkoptu czekoladowego z czekoladowym kremem maślanym z dodatkiem likieru kawowego, bezy i kawy z powidłami śliwkowymi i warstwą herbatników. Ciasto jest sporych rozmiarów, doskonałe na wszelkie uroczystości. Kostka czekoladowo - bezowa inspirowana tym przepisem, to przekładane czekoladowe ciasto kremowe z wyższej półki. Połączenie poszczególnych warstw jest bezbłędne, nieprzesłodzone, a jednocześnie kostka jest dość sycąca, nie da się zjeść dużo.


4 jajka
100 g cukru
90 g mąki pszennej tortowej
35 g kakao
szczypta soli


Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesianą mąkę oraz kakao i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w temperaturze 170º C. Biszkopt ostudzić.


250 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
180 ml mleka
350 g masła
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki ekstraktu waniliowego
3 łyżki kawy
300 g bezików


Mleko podgrzać w garnuszku, dodać posiekane czekolady i wymieszać, by czekolada się rozpuściła. Sos czekoladowy wystudzić do temperatury pokojowej. W misce utrzeć masło z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy maślanej. Dodać ekstrakt waniliowy i kawę i utrzeć. Następnie dodawać do masy sos czekoladowy, cały czas ucierając. Do kremu dodać pokruszone beziki i wymieszać.


3 łyżki likieru kawowego
100 g wody
250 g powideł śliwkowych
150 g herbatników
2 łyżki kakao


Biszkopt nasączyć ponczem przygotowanym z przegotowanej, ostudzonej wody oraz likieru. Na nim równomiernie wyłożyć warstwę kremu czekoladowo - kawowego. Na kremie rozsmarować powidła śliwkowe, następnie pokruszone herbatniki, całość oprószyć kakao. Ciasto schłodzić przed podaniem. 

5 komentarzy:

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect