Przepyszne ciasto składające się z biszkoptu czekoladowego z czekoladowym kremem maślanym z dodatkiem likieru kawowego, bezy i kawy z powidłami śliwkowymi i warstwą herbatników. Ciasto jest sporych rozmiarów, doskonałe na wszelkie uroczystości. Kostka czekoladowo - bezowa inspirowana tym przepisem, to przekładane czekoladowe ciasto kremowe z wyższej półki. Połączenie poszczególnych warstw jest bezbłędne, nieprzesłodzone, a jednocześnie kostka jest dość sycąca, nie da się zjeść dużo.
4 jajka
100 g cukru
90 g mąki pszennej tortowej
35 g kakao
szczypta soli
100 g cukru
90 g mąki pszennej tortowej
35 g kakao
szczypta soli
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesianą mąkę oraz kakao i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w temperaturze 170º C. Biszkopt ostudzić.
250 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
180 ml mleka
350 g masła
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki ekstraktu waniliowego
3 łyżki kawy
300 g bezików
100 g mlecznej czekolady
180 ml mleka
350 g masła
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki ekstraktu waniliowego
3 łyżki kawy
300 g bezików
Mleko podgrzać w garnuszku, dodać posiekane czekolady i wymieszać, by czekolada się rozpuściła. Sos czekoladowy wystudzić do temperatury pokojowej. W misce utrzeć masło z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy maślanej. Dodać ekstrakt waniliowy i kawę i utrzeć. Następnie dodawać do masy sos czekoladowy, cały czas ucierając. Do kremu dodać pokruszone beziki i wymieszać.
Zapisuję, cudowne! Te bezy muszą smakować nieziemsko :o
OdpowiedzUsuńA ja na diecie...😉
OdpowiedzUsuńTakie ciastko to bym zjadła na początek tygodnia!
OdpowiedzUsuńO wow, na bogato, Kamila! :)
OdpowiedzUsuńMega słodkie
OdpowiedzUsuń