250 ml mleka
500 g mąki pszennej
9 g suchych drożdży
50 g cukru
80 g masła
skórka z 1 cytryny
2 jajka
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Do
 miski wlać mleko i dodać drożdże, poczekać aż się spienią, dodać 
rozpuszczone masło, jajka, cukier, ekstrakt, sól i skórkę z cytryny i 
wymieszać.  Wsypać mąkę i miksować całość do uzyskania gładkiego  
ciasta, przez około 5 minut. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do 
 wyrośnięcia, aż podwoić swoją objętość. 
Do
 miski włożyć marcepan, jajko i kardamon i zmiksować na gładką masę. 
Blat posypać mąką i rozwałkować na nim ciasto na prostokąt o wymiarach 
60 x 45 centymetrów. Przy pomocy szpatułki na cieście rozsmarować 
nadzienie marcepanowe i na całej powierzchni nadzienia rozsypać owoce. 
Ciasto zwinąć jak roladę i pociąć na trzy centymetrowe kawałki, które 
układać w formie wysmarowanej masłem zachowując odstępy. Ciasto w formie
 odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Wstawić do piekarnika 
nagrzanego do 180º  C i piec je na złoto, przez około 15 minut. Cukier 
puder wymieszać z 2 łyżkami wody i gotowym lukrem posmarować wyjęte z 
piekarnika drożdżówki. 
Bajeczne!
OdpowiedzUsuńSiedzę teraz na tarasie,przede mną brzozy.
Pije kawę i chcę Twoją drożdżówkę!
Amber, masz przyjemny poranek :) Pozdrawiam
UsuńDoskonałe!
OdpowiedzUsuńPiękne,owocowe, pyszne:)
Majana, dziękuję Kochana!
UsuńBajka, poezja i brak mi już określeń na te cuda!
OdpowiedzUsuńAniu, bardzo mi miło :)
UsuńWspaniałe!
OdpowiedzUsuńJak Ty to robisz, że zawsze kiedy piję kawę,
trafiam na ciasto u Ciebie, które idealnie do niej pasuje???!
Magda, może to telepatia :)
Usuńwygląda absolutnie wspaniale! ale bym oderwała kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńKaś, odrywaj proszę :)
Usuń