Lilak pospolity, według źródła,
 to dość duży krzew liściasty, wyrastający czasem w formie niewielkiego 
 drzewa, jest znany głównie ze swoich liliowofioletowych, bardzo 
przyjemnie pachnących kwiatów. Są one zebrane w stojące, duże i  gęste, 
stożkowate grona. To właśnie te dekoracyjne kwiatostany sprawiają, że 
lilak pospolity należy do najbardziej lubianych i  rozpoznawalnych 
roślin ozdobnych, sadzonych często przy domach, w ogrodach, wzdłuż ulic.
 Warto podkreślić, że wbrew nazwie zwyczajowej, lilak nie ma nic  
wspólnego z bzem, oba rodzaje należą do zupełnie innych rodzin, a ich 
podobieństwo ogranicza się do generalnie krzewiastego pokroju. Z
 fioletowych kwiatów lilaka można zrobić aromatyzowany cukier do letnich
 koktajli, galaretkę. czy też przygotować syrop o pięknym kolorze. Syrop z lilaka jest pyszny, bardzo aromatyczny i można 
go wykorzystać na wiele sposobów, do drinków, letniej lemoniady albo wykorzystać do przygotowania słodkości.
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
1 cytryna



Śliczny on i aromatyczny, wierzę na słowo, hm może bym gdzieś narwała tego bzu i też swojego naważyła
OdpowiedzUsuńAluś, już wiem, że w przyszłym roku muszę zrobić tego magicznego napoju dużo więcej :)
UsuńNa pewno aromatyczny. Bardzo kocham bzy i głownie je wącham.
OdpowiedzUsuńAmber, syrop ma obłędny bzowy zapach, polecam :)
Usuń