Przepyszna, prosta w przygotowaniu rolada biszkoptowa nadziana kremem na bazie mascarpone i śmietany, z dodatkiem truskawek i jagody kamczackiej. Rolada z truskawkami i jagodami aromatyzowana ekstraktem waniliowym i skórką z cytryny, jest soczysta i bardzo delikatna, pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje.
4 jajka
15 ml wody
160 g cukru
50 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
15 ml wody
160 g cukru
50 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli i wodą na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać wierzch. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180º C i piec przez około 22 minuty, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto po wyłożeniu z piekarnika przykryć wilgotną ściereczką kuchenną i odstawić do ostudzenia. Po ostudzeniu delikatnie usunąć papier.
500 g mascarpone
330 ml śmietany do ubijania
120 g cukru pudru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
skórka z 1 cytryny
2 łyżeczki żelatyny
30 ml wody
330 ml śmietany do ubijania
120 g cukru pudru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
skórka z 1 cytryny
2 łyżeczki żelatyny
30 ml wody
W garnuszku rozmieszać żelatynę w podanej ilości wrzącej wody. W misce ubić mascarpone ze śmietaną, cukrem, ekstraktem i skórką startą z cytryny na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną żelatynę i ubić.
150 g truskawek
150 g jagody kamczackiej
cukier puder
cukier puder
Piękna i romantyczna. Zjadłabym z rozkoszą...
OdpowiedzUsuńOj lato, lato u Cibie, poproszę taki większy kawałek tego pysznego ciasta
OdpowiedzUsuń