Sernik wiedeński Magdy Gessler, to tradycyjna i wyjątkowo smaczna wersja sernika, w której dominuje jedwabista konsystencja masy i aromat wanilii. Przepis ten wymaga starannego i cierpliwego przygotowania, ale efekt końcowy z pewnością wynagrodzi wysiłek.
150 g mąki pszennej tortowej
100 g masła
50 g cukru pudru
1 jajko
szczypta soli
100 g masła
50 g cukru pudru
1 jajko
szczypta soli
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Ciasto wyłożyć na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20 minut, piec, aż ciasto będzie złociste.
1000 g twarogu sernikowego
300 g masła
skórka z 1 cytryny
200 g cukru pudru
10 jajek
2 laski wanilii
40 g kaszki manny
szczypta soli
cukier puder
300 g masła
skórka z 1 cytryny
200 g cukru pudru
10 jajek
2 laski wanilii
40 g kaszki manny
szczypta soli
cukier puder
W misce zmiksować miękkie masło z cukrem, skórkę z cytryny oraz ziarenkami wyskrobanymi z wanilii. Cały czas miksując dodawać kolejno żółtka. Na końcu wmieszać do masy kaszkę mannę oraz białka ubite z solą na sztywno. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec sernik przez 60 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić sernik do wystudzenia. Sernik schłodzić w lodówce, podawać posypany cukrem pudrem.
Mam słabość do serników...Wspaniały!
OdpowiedzUsuń