Pączki z nadzieniem truskawkowym, usmażone na podstawie przepisu z forum CinCin, są mięciutkie i puchate, mimo, że nie zawierają dużej ilości żółtek. Z ciastem z tego przepisu bardzo dobrze się pracuje, pączki ładnie wyrastają a przepis nie jest skomplikowany.
150 ml wody
310 ml mleka
2 jajka
900 g mąki pszennej
100 g cukru
100 g masła
1 łyżeczka soli
24 g drożdży
1 łyżka ekstraktu waniliowego
olej do smażenia
dżem truskawkowy
W misce w ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać odrobinę mąki i cukru, wymieszać dokładnie, aby nie było grudek, aż powstanie masa o gęstości śmietany. Rozczyn odstawić na kilka minut, aż zacznie pracować. Do zaczynu dodać mąkę, cukier, jajka, stopione i ostudzone masło, ekstrakt waniliowy oraz sól i całość wymieszać. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 90 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat wysypany mąką i rozwałkować na grubość 15 minimetrów. Szklanką wykrawać krążki i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. W garnku rozgrzać olej do temperatury 175° C. Smażymy pączki na rumiano z obu stron po czym wykładać na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Pączki nadziewać dżemem za pomocą rękawa cukierniczego i tylki.
45 ml wody
250 g cukru pudru
płatki jadalnych kwiatów
Cukier puder utrzeć do białości i gładkości z wodą, a następnie maczać pączki w lukrze i dekorować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.