Ciasto marchewkowe z majonezem i kremem krówkowym, z przepisu bloga Mała Cukierenka, jest wilgotne, aromatyczne, kremowe i przepyszne. W tym cieście smaki wspaniale się ze sobą łączą, a ciasto jest proste w przygotowaniu i wspaniale prezentuje się na stole.
4 jajka
180 g cukru
200 g majonezu
270 g mąki pszennej
30 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
220 g marchewki
szczypta soli
W misce ubić białka z solą na sztywną pianę. Ciągle ucierając dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. Do jajecznej masy dodać majonez i ubić. Następnie wmieszać delikatnie do ciasta przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodać startą na drobnej tarce marchewkę i wymieszać. Ciasto wyłożyć do mniejszej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Foremkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 40 minut i piec, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto ostudzić a następnie przekroić w poprzek na dwie części.
250 g mascarpone
150 ml śmietany do ubijania
300 g masy kajmakowej
W misce ubić mascarpone ze śmietaną na gładko, dodać masę kajmakową i ubić.
150 ml wody
sok z 1/2 cytryny
W garnuszku wymieszać gorącą wodę z sokiem z cytryny. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pierwszy blat, skropić go 1/2 ilości nasączenia, na wierzchu wyłożyć krem. Przykryć drugim blatem, skropić. Blachę z ciastem odstawić do schłodzenia.
250 ml śmietany do ubijania
150 g czekolady
Do garnka wlać śmietanę, zagotować. Zestawić z ognia, dodać czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Śmietanę z czekoladą odstawić do lodówki na noc do schłodzenia. Po tym czasie w misce ubić śmietanę z czekoladą na sztywno. Na ciasto równomiernie krem, ciasto schłodzić ponownie. Udekorować dowolnie.
Na bogato, nawet na bardzo bogato
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł z tym dodatkiem majonezu :)
OdpowiedzUsuń