Kruche ciasto z kremem, jabłkami i bezą, to połączenie kruchego ciasta, warstwy jabłkowej o agrestowym aromacie oraz kremu z bitej śmietany i bezy. To przepyszne, proste w przygotowaniu ciasto w jesiennym klimacie, rozpływa się w ustach, a najlepiej smakuje na drugi dzień.
450 g mąki pszennej
250 g masła
70 g cukru pudru
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Ciasto włożyć do woreczka foliowego i schować do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć w mniejszej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 15 minut. Ciasto ostudzić.
5 białek
160 g cukru
sok z 1/4 cytryny
szczypta soli
15 g mąki ziemniaczanej
Drugą część ciasta wyłożyć w mniejszej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W misce ubić białka z solą na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać powoli cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Pod koniec ubijania dodać do masy przesianą mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i ubić. Masę bezową wyłożyć na ciasto kruche. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 120° C i piec bezę przez około 70 minut.
1200 g jabłek
50 g cukru
2 galaretki agrestowe
Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłka umieścić w garnku, dodać cukier i całość podgrzać, co pewien czas mieszając, aż do lekkiego podduszenia jabłek. Na sam koniec dodać do jabłek galaretkę i dobrze wymieszać. Całość odstawić do ostudzenia. Pierwszy kruchy blat ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu równomiernie rozłożyć jabłka, odstawić do stężenia.
500 ml śmietany kremówki
80 g cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
30 ml wody
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, ostudzić. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz żelatynę i jeszcze chwilę ubijać. Masę wyłożyć na masę jabłkową, całość przykryć kruchym ciastem z bezą. Ciasto schłodzić przed podaniem.
ooooo jakie wypasione, wielowarstwowe
OdpowiedzUsuń