Kruche ciasto z masą serową o waniliowym aromacie, soczystymi truskawkami i kruszonką, to połączenie idealne. Sernik z truskawkami i kruszonką, to wiosenna wariacja smakowa, idealna do podania podczas spotkań przy kawce, podczas których ciasto znika szybko ze stołu. Ciasto warto upiec dzień przed podaniem, by smaki wspaniale się połączyły, a masa serowa stała się stabilna.
200 g masła
300 g mąki pszennej
90 g cukru
10 g cukru z wanilią
1 żółtko
szczypta soli
Posiekać razem mąkę, sól, masło oraz cukier, dodać żółtko i szybko zagnieć spójne ciasto. Wyłożyć mniejszą formę papierem do pieczenia, na dnie rozkruszyć 2/3 ciasta, całość ugnieść. Ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez około 12 minut.
1000 g twarogu sernikowego
70 g masła
170 g cukru
10 g cukru z wanilią
8 jajek
40 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
250 g truskawek
W misce utrzeć jajka z cukrami i solą na jasną masę. Do masy dodać w porcjach ser i utrzeć. Dodać rozpuszczone masło, mąkę ziemniaczaną i utrzeć. Na podpieczonym spodzie ułożyć pokrojone truskawki, wyłożyć masę serową, na wierzch rozkruszyć jak kruszonkę pozostałe ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 60 minut. Ciasto ostudzić w lekko uchylonym piekarniku.
na początek lata idealny
OdpowiedzUsuńAluś, o tak, chociaż dla mnie taki sezon mógłby trwać cały rok :)
UsuńPyszne połączenie smaków :) Kamilo mam pytanie - czy spód nie przesiąkł truskawkami ? Bardzo apetyczna propozycja :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu, całe ciasto jest raczej bardzo kremowe w smaku, a kruchy spód delikatnie jednak staje się wilgotny :) Pozdrawiam
UsuńTak, to sernik idealny do kontemplowania lata w ogrodzie!
OdpowiedzUsuńSmakuję.
Amber, w takich okolicznościach przyrody to dopiero smakuje :)
UsuńMiłego!