"Zapach tysiąca i jednej nocy"
Galaretka z kwiatów akcji jest pyszna, bardzo gęsta i trudno powstrzymać się przed 
podjadaniem. Doskonale nadaje się do wypieku ciastek, ciast i przygotowania deserów. Przepis na aromatyczną galaretkę z kwiatów akacji pochodzi stąd i dodaję ją do Kwiatowej Książki Kucharskiej 2013.  
1250 ml kwiatów akacji 
 625 ml wody 
 65 g cukru 
 13 g pektyny  
 1/2 łyżeczki pasty waniliowej 
 1 ziarno kardamonu 
 30 ml soku z cytryny 
 
Oczyszczone kwiaty akacji umieścić w naczyniu i zalać wrzącą wodą, odstawić na minimum 6 godzin. Napar przecedzić przez sitko wyłożone gazą do garnka, dokładnie wyciskając z kwiatów cały płyn. Cukier wymieszać z pektyną, roztartym kardamonem, pastą wanilią i dodać do naparu. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć temperaturę i redukować płyn do 2/3 objętości. Dodać sok z cytryny i gotować jeszcze 2 minuty. Galaretkę rozlać do wyparzonych butelek, zakręcić wyparzonymi pokrywkami i studzić pod kocem. 
 
 
 
Miałam w planach go zrobić ale nie zdążyłam. Może w przyszłym roku:)
OdpowiedzUsuńaaaaa ja go znam , z tamtego roku , robiłam jego i ten dżem Beatki
OdpowiedzUsuńmój mi jakoś tak sam znikł:D
Kamilka śliczna prezentacja
Kamilko, zadziwiasz mnie zastosowaniem akacji. Jestem bardzo na tak:-)
OdpowiedzUsuń