codzienność

poniedziałek, 16 marca 2020

croissanty


W marcowej piekarni Amber pięknie pachnące, maślane rogaliki, kruche z zewnątrz, a w środku puszyste i warstwowe. Przepis na te klasyczne francuskie croissanty został opracowany na podstawie przepisu Jeffrey Hamelman. Aby wykonać te najbardziej znane na świecie przepyszne, francuskie rogaliki potrzebny jest czas i cierpliwość na laminowanie, czyli naprzemienne nawijanie na siebie kolejnych arkuszy ciasta.


500 g mąki pszennej
140 g wody
140 g mleka
55 g cukru
40 g masła
11 g suchych drożdży
12 g soli

Pierwszego dnia połączyć składniki ciasta i zagniatać przez 3 minuty w misie robota, od niskiej do średniej prędkości, aż ciasto się połączy i osiągnie etap niskiego do umiarkowanego rozwoju glutenu. Przed schłodzeniem uformować ciasto na płaski placek, aby następnego dnia łatwiej było zwinąć je w kwadrat. Położyć ciasto na talerzu, przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.

280 g masła

Drugiego dnia wyjąć zimne masło z lodówki, pokroić je na kwadraty o grubości centymetra i ułożyć na papierze do pieczenia, tworząc kwadrat o wymiarach 15 x 15 centymetrów. Położyć drugi papier na maśle, rozwałkować za pomocą wałka do wymiarów 19 x 19 centymetrów. Wyrównać krawędzie masła, zmniejszyć masło w kwadrat 17 x 17 centymetrów. Masło zawinąć w papier i schować do lodówki. Wyjąć ciasto z lodówki na blat minimalnie podsypany mąką i rozwałkować go równomiernie na kwadrat 26 x 26 centymetrów. Wyjąć masło z lodówki i położyć na cieście pod kątem 45 stopni, założyć na masło wszystkie cztery wystające rogi ciasta, tak, aby zachodziły na siebie i przykryły całe masło, przycisnąć ciasto dłonią. Wałkiem posypaną lekko mąką i wałkować ciasto z masłem na prostokąt o wymiarach 20 x 60 centymetrów. Wałkować od środka do krawędzi, aż uzyska się ciasto o równej grubości. Obrócić ciasto o 180 stopni, aby wałkować je równomiernie, tak aby wszystkie jego krawędzie były proste. Założyć 1/3 ciasta do środka, a potem drugą krawędź do środka, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Powtórzyć wałkowanie i składanie ciasta w ten sposób jeszcze dwa razy. Po każdym złożeniu należy obrócić ciasto o 90 stopni, po trzecim wałkowaniu i złożeniu ciasta zostawić je w lodówce na noc.

1 jajko

Trzeciego dnia wyjąć ciasto z lodówki i na blacie lekko posypanym mąką, rozwałkować ciasto na pasek 25 x 100 centymetrów. Przyciąć ciasto na skos, aby otrzymać 15 trójkątów, szersza część trójkąta powinna mieć 12,5 centymetra. Po środku krótkiego boku każdego trójkąta ciasta wykonać małe nacięcie i a następnie zwinąć ciasto w rogalik tworząc zgrabny kształt. Rogaliki układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy rogalik posmarować roztrzepanym jajkiem i odstawić je w temperaturze 24º C, na 120 minut do wyrastania. Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 220º C. Tuż przed pieczeniem posmarować croissanty drugą warstwa jajka. Wstawić blachę do piekarnika i zmniejszyć grzanie do 200º C. Piec rogaliki przez około 18 minut, aż się ładnie zrumienią.

17 komentarzy:

  1. O matko jakie piękne , moje aż takich cudnych zwojów nie miały

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, zwoje może i są, tylko kształtu im brakuje, udzielasz może lekcji zwijania?
      Buziaki!

      Usuń
    2. Kamilka, ja zwijałam jak na tym zdjęciu jest u Jeffrey Hamelmana, tylko mi się wydaje ,ze jak rogala się uformuje, to warto lekko nim jeszcze przeturlać z raz po stolnicy

      Usuń
    3. Aluś, dziękuję za porady, napewno skorzystam :)

      Usuń
  2. Nasz dzisiejszy wypiek obłędny:-) Mniam:-) Pięknie zrolowane. Miło było się spotkać przy wypieku:-) Buziaki:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, smaczne moje bardzo ale nie tak ładne jak Twoje!
      Buziole!

      Usuń
  3. Jak Ty je zrobiłaś to niemożliwe!!! Wyglądają wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Guciu, ja tak jak i Ty popracuje jeszcze nad nimi :)
      Do następnego :)

      Usuń
  4. Super wypiek, laminacja na medal, a w smaku cudowne. Super razem piec, szczególnie w tak trudnym czasie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu o tak to takie wspólne chwile łączące :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  5. Kamila, oj cudne!
    Bardzo się cieszę, że piekłaś i laminowałaś razem z nami. U mnie już nie ma drożdży, więc chyba bym teraz dała 'ciała'...
    Do upieczenia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, ja bardzo lubię robić ciasto francuskie i korzystam zawsze kiedy jest okazja,
      przyznam się tylko, że zwijanie rogali to nie moja bajka, zawsze takie koślawe hihihi
      Miłego!

      Usuń
  6. Kamila zupełnie się nie zgadzam z tym co napisałaś pod komentarzem Amber. Właśnie piękne zrolowanie rzuciło mi się najpierw w oczy :) Wyszły Ci rewelacyjnie. Zresztą nie dziwię się, zawsze podziwiam Twoje wypieki. Dzięki za wspólne wypiekanie, pozdrawiam M

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowne są :-) Duzo zdrowia i do nastepnego wypieku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorota, wzajemnie wszystkiego co najlepsze, do kwietnia :)

      Usuń
  8. Ale ładne!
    U mnie totalna klapa. ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect