codzienność

piątek, 31 sierpnia 2012

pieczone brzoskwinie z miodem różanym i migdałami


Na zakończenie cudownej akcji kwiatowej pyszne pieczone brzoskwinie z miodem różanym i migdałami. Przepis podpatrzony u Olcik wzbogaciłam o miód różany i płatki. Tak przygotowane brzoskwinie doskonale smakują podane na ciepło z kulką lodów waniliowych i płatkami róż, przepis na nie dodaję do Kwiatowej Książki Kucharskiej oraz Morelkowo Brzoskwiniowo
.


2 brzoskwinie
2 łyżeczki płatków migdałowych
2 łyżki miodu różanego
płatki róż


Brzoskwinie przekroić na pół i usunąć z nich pestki. W naczyniu do zapiekania ułożyć owoce, polać je miodem różanym i posypać płatkami migdałowymi. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na 15 minut. Brzoskwinie podawać na ciepło z lodami, obsypane płatkami róż.





25 komentarzy:

  1. Piękny widok z rana!
    Czy przewidziałaś poczęstunek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, dla Ciebie zawsze :))) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Ależ cudowny deser. Miód różany? Nigdy o czymś takim nie słyszałam. To musi smakować cudownie... :)
    Pozdrawiam i miłego weekendu życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzoskwinie, miód różany? Rozpływam się... Toż to musi smakować wspaniale!
    Również liczę na małą degustację :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mała rzecz, a cieszy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię podobnie smażąc je czasem na maśle, Twoje lepsze, bo mniej kaloryczne;), ale i tak z tym miodem różanym musi to być wyjątkowy deser:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewelajna, wynika z tego, że bezkarnie można zjeść dwie porcje! Pozdrawiam

      Usuń
  6. ach, lubię je. często robię podobne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmel-itka, to jeden z moich ulubionych :)

      Usuń
  7. Nominowałam Cie na swoim blogu : http://seven-days-in-sunny-june.blogspot.com/2012/08/zapiekanka-ziemniaczana-z-jabkiem-i.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madleine, bardzo Co dziękuję, jest mi bardzo miło :)

      Usuń
  8. Pięknie wyglądają. U mnie ostatnio crumble z lodami, ale myślałam też o pieczonym morelach lub brzoskiwniach dopóki są :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nieśka, o tak trzeba korzystać póki jeszcze są :) Pozdrawiam

      Usuń
  9. Wygląda obłędnie. Trochę Ci ostrość uciekła na niektórych zdjęciach, za blisko podeszłaś :) Ale i tak coraz lepsze zdjęcia widzę :) Tak trzymaj. A miód różany brzmi przebosko :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Kocham owoce na ciepło. Te brzoskwinie wyglądają znakomicie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Slyvvia, gwarantuję, że tak też smakują :)

      Usuń
  11. pyszności! zapiekane owoce mogłabym jeść i jeść :)
    a ten miód różany - poezja!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ach,ale one są piękne Kamilko!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect