codzienność

niedziela, 5 sierpnia 2012

jagodzianki


Bardzo puszyste i nadziane jagodami bułeczki, ciasto drożdżowe bardzo smaczne i długo zachowuje świeżość. Przepis na rumiane jagodzianki pochodzi z książki Ireny Głowackiej "Pieczenie ciast i ciasteczek".

 
500 g mąki pszennej
40 g drożdży
2 jajka
100 g cukru
25 g masła
1 szklanka mleka
sól
500 g jagód

Drożdże rozprowadzić mlekiem z cukrem i odrobiną mąki. Mąkę przesiać do miski, wlać wyrośnięte drożdże, dodać jajko i jedno żółtko, cukier, masło, ciepłe mleko i odrobinę soli. Wyrobić niezbyt gęste ciasto, a gdy zacznie odstawać od ręki, postawić w cieple do wyrośnięcia. Jagody przebrać, opłukać, dobrze osuszyć i lekko posypać cukrem. Wyrośnięte ciasto podzielić na części, kawałki ciasta wielkości małej bułeczki rozpłaszczyć na ręku, nakładać łyżeczką jagody, dokładnie zlepiać w kształcie pieroga. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić na kilka minut do dalszego wyrośnięcia. Posmarować białkiem rozbitym na lekka pianę z cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180° C na złoty kolor.

16 komentarzy:

  1. A ja wczoraj upiekłam szarlotkę z papierówek - jest świetna i zrobię z niej wpis u siebie w najbliższej przyszłości:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, cieszę się, ze Wam smakowała, świetny przepis :)

      Usuń
  2. Ale dużo jagód w środku, pycha! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niestety w tym sezonie nie udalo mi sie w pelni skorzystac z jagod, czego bardzo zaluje; ale to nic - 'odbije' soebie w przyszlym roku ;)

    Pozdrawiam Kamilo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bea, a ja się ciesze z ich uroku i smaku, w zeszłym roku nie było mi dane. Pozdrawiam

      Usuń
  4. Kamila, widzę, że u Ciebie lato pełną gębą! Bukiety kwiatów ach...! talerzyk w chabry i maki też ach...! A do tego kolejne jagodzianki:). Ale te na szczęście mam:):):)
    Dobrej niedzieli, Kamilko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewelejana, Twoje bardzo zachwycają, cudne zdjęcia!

      Usuń
  5. Mniam, jakie pyszne! Aż mi się zachciało:) Ja w tym roku już 4 razy robiłam jagodzianki,bo tak lubimy. :)
    Usciski serdeczne :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, a ja trzy i ciągle mi mało :)

      Usuń
  6. kocham jagodzianki i marzę o nich:) w tym roku jeszcze nie robiłam;)

    OdpowiedzUsuń
  7. widzę, że nadziane na bogato :) takie najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaś, na bogato, bardzo mocno napakowane :)

      Usuń
  8. i.. do tego zimne mleko .. mmm.. królestwo za taką drożdżowę ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażyna, dla Ciebie bez królestwa :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect