Przepyszne smażone w głębokim tłuszczu kwiaty cukinii, nadziewane ricottą, startym parmezanem, świeżo posiekaną bazylią i sokiem z cytryny. Kwiaty podane z sosem na bazie octu balsamicznego, smażonymi listkami bazylii i startym parmezanem. Przepis na kwiaty cukinii nadziewane ricottą z sosem z octu balsamicznego autorstwa Curtisa Stone, australijskiego szefa kuchni. Przepis na kwiaty cukinii dodaję do Kwiatowej Książki Kucharskiej 2012.
150 ml octu balsamicznego
Do małego rondla wlać ocet balsamiczny i gotować przez kilka minut, aż się zredukuje do konsystencji syropu, odstawić na bok.
250 g serka ricotta
2 liście bazylii
sok z 1 cytryny
25 g parmezanu
sól
pieprz
W
misce wymieszać serek ricotta, posiekane liście bazylii, sok z cytryny
i starty parmezan, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym
pieprzem. Delikatnie opłukać kwiaty cukinii i osuszyć, wyciąć słupki i
układać je na papierowym ręczniku. Ostrożnie
otworzyć kwiaty cukinii, za pomocą małej łyżeczki nadziewać je masą z
ricotty. Skręcać końce kwiatów tak, aby nadzienie nie wypadło.
100 g mąki pszennej
120 ml gazowanej wody mineralnej
12 kwiatów cukinii
25 g parmezanu
olej do smażenia
bazylia
Do
płytkiego naczynia wlać gazowaną wodę mineralną i powoli przesiewać
mąkę do środka, ciągle mieszając tak, aby nie było grudek. Ciasto
powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Do głębokiej patelni nalać
oleju i mocno rozgrzać. Nadziane kwiaty cukinii zamaczać partiami w
cieście tak, aby się dobrze oblepiły i smażyć na głębokim tłuszczu przez
2 minuty aż będą chrupiące i rumiane. Usmażone kwiaty wyciągać
szczypcami i osuszać na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Następnie przełożyć na talerz i posypać startym parmezanem. Usmażyć w
głębokim tłuszczu liście bazylii, odsączyć na ręczniku papierowym i
podawać razem z kwiatami skropione sosem z octu balsamicznego.
Prawdziwie letni posiłek;)
OdpowiedzUsuńMalwinna, kocham je za te smaki :)
Usuńniezwykłe pachnące latem
OdpowiedzUsuńDusia, prawda :)
UsuńAch te kwiaty cukinii!
OdpowiedzUsuńKuszą i są takim letnim comfort food.
Amber, trudno im się oprzeć :)
Usuńwoooowwwwwwww
OdpowiedzUsuńw życiu nie jadłam czegoś takiego, a chętnie bym skosztowała. Wyrafinowany, elegancki przepis:)
Antenka, polecam bardzo, bardzo :)
UsuńPrzepis zapisuje i już w weekend będę próbować z sardyńskimi kwiatami. Super wyglądają!
OdpowiedzUsuńAngie, jestem ciekawa jak Ci posmakują :)
Usuńwyrafinowane, popieram Antenkę. I do tego wystrzałowo wygląda. Ciekawa jestem smaku tych kwiatów cukinii.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło
Monika
Monika, kwiatki mają podobny smak do cukinii, bardziej delikatny :)
UsuńPrawda,ze kwiaty cukini sa smaczne!? Mi smakuja przygotowane na rozne sposoby. O dziwo nawet dzieci je uwielbiaja .... ;))) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńAlizea, uwielbiam te kwiatki, proste w przygotowaniu, a takie eleganckie :) Pozdrawiam
Usuńwspaniały pomysł, to nadzienie jest cudowne!
OdpowiedzUsuńKarmelitka, uwielbiam je :)
UsuńMniam, to musi byc pyszne! :) musze kiedys zrobic!
OdpowiedzUsuńSara, jeśli jeszcze nie robiłaś, to bardzo polecam :) Pozdrawiam
UsuńCudne danie!:)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie mam gdzie zdobyć kwiatów cukinii.
Magda, szkoda, też bardzo żałuję. Pozdrawiam
UsuńOjej, ale pysznie!
OdpowiedzUsuńMarzy mi się takie danie, ale mam trudności w zdobyciu kwiatów cukinii.
Burczymiwbrzuchu, pyszne polecam, ze się uda gdzieś je zdobyć :) Pozdrawiam
UsuńMmmm, cóż za uczta!
OdpowiedzUsuńPinkcake, prawdziwie kwiatowa :) Pozdrawiam
Usuń