Pyszna babka z lukrem na bazie soku z cytryny i mleka kokosowego, długo zachowuje wilgotność. Babka mocno kokosowa, pieczona z dodatkiem mleka kokosowego i wiórków. Przepis na wspaniałą babkę kokosową pochodzi z Kwestii Smaku.
250 g masła
1 szklanka cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka wiórków kokosowych
1 szklanka mleka kokosowego
Formę na babkę z kominem wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 160º C. Do miski włożyć miękkie masło, cukier i ekstrakt z wanilii i utrzeć mikserem na białą i puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Dodać mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia, wiórki kokosowe oraz mleko. Zmiksować na jednolitą masę i już więcej nie ubijać. Masę wlać do przygotowanej formy i piec przez godzinę
1 szklanka cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
1/3 szklanki mleka kokosowego
wiórki kokosowe
Po ostudzeniu polać lukrem, zrobionym z cukru pudru wymieszanego z sokiem z cytryny i mlekiem. Posypać wiórkami kokosowymi.
Smakowita ;)
OdpowiedzUsuńErvisha, bardzo :) Polecam
UsuńKamila,
OdpowiedzUsuńjak Ty to robisz?
Codziennie nowy post.
Jesteś tytanem blogowym.
Babką się częstuję!
Amber, gwarantuje, że nie bardzo, ale dziękuję. Pewnie można zarzucić mi jakość, poszłam w ilość, hihihi
Usuńczytasz w moich myślach:) osttanio marze o takiej wilgotnej babie tyle, że mocno cytrynowej:)
OdpowiedzUsuńAntenka, jeśli marzysz, to tą szczególnie Ci polecam :)
UsuńBiore pomysl na mleko kokosowe w babce! Rewelacja
OdpowiedzUsuńAga, bierz, warto :)
UsuńZ mlekiem kokosowym polubilismy sie od niedawna wiec kiedy moge staram sie cos z niego zrobic . Babka fantastyczna ! Kto u Ciebie to wszystko je ? :)
OdpowiedzUsuńAlizea, ja i cała gromada, hihihi. Ściskam!
UsuńŁadna baba:) Mogę się poczęstować?:)
OdpowiedzUsuńGula, bardzo proszę, smacznego!
UsuńPiekna babka! :) wyglada slicznie!
OdpowiedzUsuńSara, dziękuję i pozdrawiam!
Usuń