wtorek, 14 sierpnia 2012

ciasto z ricottą i truskawkami


Ciasto z ricottą i truskawkami jest bardzo wilgotne, niezbyt wysokie, o lekko serowym posmaku. Ciasto jest z typu tych co nie wygląda, ale jest bardzo smaczne, a zyskuje jeszcze bardziej dzięki dodatkowi truskawek.


500 g truskawek
250 g mąki pszennej
125 g masła
 3 jajka
125 g cukru
250 g ricotty
150 ml kwaśnej śmietany
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder 


Masło utrzeć z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Potem powoli dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, na przemian z ricottą, kwaśną śmietaną i dalej ucierać. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wygładzić powierzchnię, a na wierchu ułożyć oczyszczone i pokrojona na pół truskawki. Piec przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180º C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.



28 komentarzy:

  1. Szybki przegląd przed pracą co ciekawego na blogach i jest Twoje ciasto. Zachęca mnie to co piszesz, o serowym posmaku. A z truskawkami musi smakować genialnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olka, dzięki temu właśnie jest wilgotne :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Piękne zdjęcia! Ciekawa jestem jego smaku;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciacho z ricotta - uwielbiam wszystko co ma w skladzie ricotte i to zarowno na slodko jak i wytrawnie :) Mamy chyba takie same talerzyki ;))) Pozdrawiam Kamilko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alizea, ricotta jest świetna! A talerzyki mojej mamci, bo u niej sesja na podwórku, ja niestety nie mam takiej możliwości :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. z truskawkami prawdziwymi? Kamilka prześlij Alci z kawałek co?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alusia, cały talerzyk dla Ciebie kochana, z najprawdziwszymi truskawkami!

      Usuń
  5. jak nie wygląda jak wygląda bosko:) truskawki i serek w cieście pycha:) uwielbiam takie wilgotne ciasta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Antenka, taki trochę zakalcowaty, jednak bardzo nam smakował. Pozdrawiam

      Usuń
  6. Muszę je zrobić! Wygląda cudownie. Widać, że jest dosyć zbite i wilgotne, a takie wprost uwielbiam. Robię, zdecydowanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Whiness, jeśli lubisz to polecam :)

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. Aniu, bo właściwie taki jest :)

      Usuń
  8. u nas truskawek już strasznie dawno nie ma... :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ola, a u mnie jeszcze się zdążają :)

      Usuń
  9. Mała kłamczucha jesteś;) Jak to nie wygląda? wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gula, jak już to duża hihihi :)

      Usuń
  10. A z której strony ono nie wygląda?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, bo taki jest zbity, i ma niezbyt ciekawą strukturę. Choć się przyznam bez bicia, że ja takie najbardziej lubię :) Pozdrawiam

      Usuń
  11. Śliczne Kamila!
    Z wielka przyjemnością bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, dziękuję Kochana, miło mi :)

      Usuń
  12. jak to 'nie wygląda'? wygląda i to jak! przesmacznie

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak dla mnie wygląda pięknie :P
    To są właśnie moje ulubione ciasta - niskie, wilgotne, z owocami :)
    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alucha, ja w zasadzie też takie najbardziej lubię. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect