Jedno z najsmaczniejszych połączeń, to soczyste morele o aromacie lawendy, zapieczone pod migdałową kruszonką, podane z gęstym jogurtem lub lodami waniliowymi. Przepis na kruszonkę migdałową pochodzi z książki Pierre Herme "Desery od najprostszych po wykwintne". Przepyszne crumble morelowe z lawendą dodaję do Kwiatowej Książki Kucharskiej 2012 oraz Morelkowo Brzoskwiniowo.
500 g moreli
2 łyżki wody
100 g cukru lawendowego
Umyte, wypestkowane i pokrojone na ćwiartki morele włożyć do garnka, wlać wodę, wsypać cukier lawendowy i całość podgotować około 5 minut. Tak przygotowane morele przełożyć do foremki do zapiekania.
50 g masła
50 g mąki pszennej
50 g cukru
50 g mielonych migdałów
szczypta soli
50 g mąki pszennej
50 g cukru
50 g mielonych migdałów
szczypta soli
Masło
pokroić w kostkę, dodać cukier, sól, mąkę, migdały i rozcierać, aż
utworzą się grudki. Kruszonką posypać owoce w naczyniu. Całość wstawić
do piekarnika nagrzanego 180º C, na około 20 minut.
poezja!
OdpowiedzUsuńAlicja, dziękuję Kochana :)
UsuńNiedobra jesteś...w porze śniadaniowej kusić takimi dobrociami. Lubie morele 'na ciepło', a pod kruszonką to czysta poezja!
OdpowiedzUsuńIwonka, a podobno jestem słodka :) Pozdrawiam
Usuńmmmm ale bym chetnie takie cos zjadla :))
OdpowiedzUsuńMadleine, proszę się częstować :)
Usuńrobiłam crumble z morelami i moim zdaniem jest genialne! po obejrzeniu twojego znowu mam ochotę na ten deser!
OdpowiedzUsuńAntenka, można się od niego uzależnić :) Pozdrawiam
UsuńKamilo, jak Ty się nade mną znęcasz, ja już nie chcę być na diecie, buuuu
OdpowiedzUsuńAniu, przy Twojej figurze niema takiej potrzeby! Ściskam!
UsuńO tak, z lodami waniliowymi!:))
OdpowiedzUsuńMagda, obowiązkowo :)
UsuńWidok moreli od razu poprawia mi humor :D
OdpowiedzUsuńAnka, nawet nie będę protestować :) Pozdrawiam
UsuńWow ! Nawet serweteczka w lawendowe motywy ! Swietny pomysl na deser Kamilko !
OdpowiedzUsuńAlizea, dziękuję :)
UsuńJakie piękne! No i ten cukier lawendowy! O tak, poezja.:)
OdpowiedzUsuńMajana, taka do szybkiego wykonania :) Pozdrawiam
UsuńW pełni się zgadzam, to jedna z najsmaczniejszych fuzji smakowych;)
OdpowiedzUsuńGosiu, bez wątpienia :) Pozdrawiam
Usuń