wtorek, 28 sierpnia 2012

crumble morelowe z lawendą


Jedno z najsmaczniejszych połączeń, to soczyste morele o aromacie lawendy, zapieczone pod migdałową kruszonką, podane z gęstym jogurtem lub lodami waniliowymi. Przepis na kruszonkę migdałową pochodzi z książki Pierre Herme "Desery od najprostszych po wykwintne". Przepyszne crumble morelowe z lawendą dodaję do Kwiatowej Książki Kucharskiej 2012 oraz Morelkowo Brzoskwiniowo.


500 g moreli
2 łyżki wody

Umyte, wypestkowane i pokrojone na ćwiartki morele włożyć do garnka, wlać wodę, wsypać cukier lawendowy i całość podgotować około 5 minut. Tak przygotowane morele przełożyć do foremki do zapiekania.


50 g masła
50 g mąki pszennej
50 g cukru
50 g mielonych migdałów
szczypta soli 


Masło pokroić w kostkę, dodać cukier, sól, mąkę, migdały i rozcierać, aż utworzą się grudki. Kruszonką posypać owoce w naczyniu. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego 180º C, na około 20 minut.





20 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Alicja, dziękuję Kochana :)

      Usuń
  2. Niedobra jesteś...w porze śniadaniowej kusić takimi dobrociami. Lubie morele 'na ciepło', a pod kruszonką to czysta poezja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwonka, a podobno jestem słodka :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. mmmm ale bym chetnie takie cos zjadla :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madleine, proszę się częstować :)

      Usuń
  4. robiłam crumble z morelami i moim zdaniem jest genialne! po obejrzeniu twojego znowu mam ochotę na ten deser!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Antenka, można się od niego uzależnić :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. Kamilo, jak Ty się nade mną znęcasz, ja już nie chcę być na diecie, buuuu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, przy Twojej figurze niema takiej potrzeby! Ściskam!

      Usuń
  6. O tak, z lodami waniliowymi!:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Widok moreli od razu poprawia mi humor :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anka, nawet nie będę protestować :) Pozdrawiam

      Usuń
  8. Wow ! Nawet serweteczka w lawendowe motywy ! Swietny pomysl na deser Kamilko !

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie piękne! No i ten cukier lawendowy! O tak, poezja.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, taka do szybkiego wykonania :) Pozdrawiam

      Usuń
  10. W pełni się zgadzam, to jedna z najsmaczniejszych fuzji smakowych;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, bez wątpienia :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect