poniedziałek, 20 sierpnia 2012

kwiaty cukinii nadziewane mięsem w sosie pomidorowym


Doskonałe nadziane indyczym farszem kwiaty cukinii, w sosie ze świeżych pomidorów z dodatkiem cebuli, czosnku i posiekanych ziół, zapiekane pod tartym parmezanem. Przepis na kwiaty cukinii nadziewane mięsem w sosie pomidorowym dodaję do Kwiatowej Książki Kucharskiej 2012.


12 kwiatów cukinii
250 g mielone mięso indyczego
2 cebule
2 jajka
4 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
5 pomidorów
50 g parmezanu
bazylia
oregano
majeranek
sól
pieprz 

Na oliwie zeszklić dwa posiekane ząbki czosnku i posiekaną cebulę, dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Sos pomidorowy doprawić solą, pieprzem, posiekanymi ziołami i gotować na małym ogniu aż się zagęści. Mięso wymieszać z drobno posiekaną cebulą i pozostałymi ząbkami posiekanego czosnku, dodać jajka, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i dobrze wyrobić mięsną masę. Delikatnie opłukać kwiaty cukinii i osuszyć, wyciąć słupki i układać je na papierowym ręczniku. Ostrożnie otworzyć kwiaty cukinii, za pomocą małej łyżeczki nadziewać je mięsną masą. Sos pomidorowy przelać do naczynia do zapiekania, na tym ułożyć nadziane mięsem kwiaty, z wierzchu posypać startym parmezanem. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i całość zapiekać około 30 minut.



14 komentarzy:

  1. Kamila,
    wspaniałe danie!
    Pyszny początek tygodnia.
    Pięknego dnia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, uwielbiam te cukiniowe kwiatki :)

      Usuń
  2. Kamilo, zachwycasz, jak zawsze;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malwinna, bardzo mi miło :)

      Usuń
  3. Niezwykłe danie! I do tego tak ładnie podane.;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lena, dziękuję, bardzo mi miło :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. świetna zapiekanka:) pięknie wygląda. Jestem zachwycona, bo nie robiłam jeszcze czegoś takiego:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Antenka, polecam jeśli będziesz miała okazje, bardzo polecam :)

      Usuń
  5. Fantastyczne danie, nie robiłam jeszcze nic z kwiatów cukinii, pycha!
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kass, polecam w taki razie, cukiniowe kwiaty :) Pozdrawiam

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Magda, bardzo dziękuję. Pozdrawiam

      Usuń
  7. Wspaniałe! Po prostu wspaniałe! Zazdroszczę Ci dostępu do takiej ilości kwiatów:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pinkcake, dziękuję miło mi, a w tym roku to więcej kwiatów za to mało owoców :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect