Wspaniała zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów, z dodatkiem pulpetów zrobionych z mięsa wieprzowego, podana ze śmietana i świeżą bazylią. Zupa pomidorowa z pulpetami doskonale pachnie i jeszcze lepiej smakuje.
1000 ml bulionu
3 marchewki
2 pietruszki
1 seler
1 por
5 pomidorów
250 g mielonej wieprzowiny
1 jajko
śmietana
sól
pieprz
przyprawa warzywna
granulowany czosnek
majeranek
bazylia
Warzywa obrać i pokroić w kostkę, włożyć do garnka i zalać bulionem, doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą warzywną. Całość gotować około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Pomidory włożyć do garnka i zalać niewielką ilością wody, gotować około 15 minut. Rozgotowane pomidory zmiksować i przetrzeć przez sito, dodać do zupy. Do mielonego mięsa dodać jajko, doprawić do smaku solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem, majerankiem i dokładnie wymieszać. Z masy uformować małe kulki i wkładać do gotującej się zupy. Całość chwile gotować, doprawić do smaku. Zupę podawać ze śmietaną i świeżą bazylią.
co za kolor! super:)
OdpowiedzUsuńDusia, a jaki obłędny ma zapach :)
UsuńPiękna letnia pomidorowa!
OdpowiedzUsuńNajpyszniejsza ze świeżych pomidorów.
Amber, najlepsza, ulubiona :)
UsuńJaka ładna! Uwielbiam pomidorową. Dodatkowy plus,że ma pulpeciki :)
OdpowiedzUsuńMajana, polecam z pulpetami pyszna.
UsuńDzisiaj rozmyślałam o makaronie z sosem pomidorowym i pulpetami jak w zakochanym kundlu, a Twoja zupa trochę przypomina to danie. Pysznie :)
OdpowiedzUsuńBurczymiwbrzuchu, zjadłabym takie pulpety z sosem, pycha!
UsuńTo jest taka babcina zupa, tak mi się kojarzy. Robiłam też sama taką dzieciom, jak były małe:)
OdpowiedzUsuńAniu, może być babcina, byle smaczna :)
UsuńZ pewnoscia jest smaczna. Tez robie pomidorowa ze swiezych pomidorow i bardzo nam wlasnie taka smakuje. Dodatek pulpecikow jest bardzo pomyslowy-mozna polaczyc pierwsze danie z drugim:)Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńAlizea, polecam z pulpetami, dzieciom pewnie zasmakuje :) Pozdrawiam
UsuńMniam, kocham takie zupy :)
OdpowiedzUsuńzakochalam sie w Twojej bazylii i kleksie ze smietany, swietnie odbijaja sie na kolorze czerwonej zupy :)
Sara, dziękuję, kleksik specjalnie dla Ciebie :)
UsuńPrawdziwie pomidorowa, pięknie czerwona i do tego z "wkładką"
OdpowiedzUsuńMalwinna, teraz mi smakuje najbardziej :) Pozdrawiam
UsuńPomidorówka ze świeżych pomidorów, to jest to!:)
OdpowiedzUsuńPychota:)
Magda, no właśnie, to jest to :)
Usuń