Bardzo wilgotne i pyszne ciasto z cukinią, z dodatkiem orzechów pekan i suszonej żurawiny, o aromacie cynamonu i gałki muszkatołowej. Przepis na ciasto z cukinią znalazłam na blogu Moje Wypieki. Z podanych składników wychodzą dwa chlebki.
2 jajka
1 1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
500 g startej cukinii
150 g masła
3 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
3 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżeczki cynamonu
1 szklanka orzechów pekan
1 szklanka suszonej żurawiny
4 łyżki mleka
1 1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
500 g startej cukinii
150 g masła
3 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
3 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżeczki cynamonu
1 szklanka orzechów pekan
1 szklanka suszonej żurawiny
4 łyżki mleka
Cukier zmiksować z jajkami i wanilią. Dodać cukinię, roztopione masło, sodę i wymieszać. Dodać mąkę i przyprawy, wymieszać, jeśli ciasto będzie bardzo gęste dodać mleko. Dodać bakalie i wymieszać. Ciasto podzielić pomiędzy dwie keksówki wysmarowane uprzednio masłem i wysypane bułka tartą. Piec w temperaturze 175º C przez 45 minut, pod koniec pieczenia sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest suche. Przestudzić chwilę w foremce.
Wspaniałe!
OdpowiedzUsuńMokre i cukiniowe.
Poproszę kawałek do kawy...
Amber, bardzo proszę :)
UsuńO, tego przepisu jeszcze nie wypróbowywałam! Ciasto wychodzi, jak widzę, naprawdę świetne. :) Następnym razem zrobię!
OdpowiedzUsuńWhiness, jeśli lubisz cukiniowe wypieki, to ten jest obowiązkowy :) Pozdrawiam
Usuńwypieki z cukinią lubię :) są takie wilgotne :)
OdpowiedzUsuńChantal, to mnie najbardziej do nich przekonuje :) Pozdrawiam
UsuńMniam, wspaniale wygląda. Cudowne są wypieki z cukinią. Narobiłaś mi chęci na takie miękkie, pachnące ciacho. Mmmm.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :)
Majana, tak jak piszesz, bardzo pachnie i świetnie smakuje :) Pozdrawiam
Usuńja też ostatnio robiłam z cukinią, pycha! bardzo podoba mi się dodatek pekanów
OdpowiedzUsuńKaś, doskonale pasują do takiego ciacha :) Pozdrawiam
Usuńwygląda jak piernik, pełen magii; taki letni piernik:)
OdpowiedzUsuńMaja, rzeczywiście aromaty iście piernikowe, jeden plus można jeść od razu :) Pozdrawiam
UsuńCiasta z cukinia sa wspaniale! Twoje ma fajny ksztalt :)
OdpowiedzUsuńLadne to zdjecie z pszczolka...
Alizea, dziękuję, a ta polska pszczółka specjalnie dla Ciebie :)
UsuńUwielbiam ciasta z dodatkiem cukinii - są cudownie wilgotne, no i też można przemycić warzywo niejadkom ;)
OdpowiedzUsuńSlyvvia, zajadają aż się uszy trzęsą i niewiedzą nic :)
Usuń