Ciasto jest bardzo wilgotne, pełne owoców, o cytrynowym posmaku, doskonale smakuje na drugi dzień po upieczeniu. Przepis na cytrynowe ciasto z jagodami pochodzi stąd.
2 1/2 szklanki mąki pszennej
4 jajka
100 ml mleka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cytryna
1 szklanka oleju
300 g jagód
4 jajka
100 ml mleka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cytryna
1 szklanka oleju
300 g jagód
Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać połowę cukru i ubijać dalej aż piana stanie się szklista, odstawić do lodówki. Żółtka ubić z pozostałym cukrem, dodać sok z cytryny i ubijać dalej. Dolewać powoli olej, cały czas ubijając. Do powstałej masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać skórkę z cytryny, mleko i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać ją z masą. Jagody dobrze wypłukać, osuszyć a następnie wymieszać z dwoma łyżkami mąki, tak przygotowane jagody dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać na przygotowaną blaszkę i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180° C i piec 45 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy już jest gotowe, w razie potrzeby przetrzymać dłużej w piekarniku.
Cudowne ciasto. :) Z jagodami to jedno z moich ulubionych.
OdpowiedzUsuńWhiness, dziękuję, miło mi :)
UsuńZgadzam się z Whiness i zamawiam kawałek do porannej kawusi :)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia!!!!!
Ela, bardzo proszę :)
UsuńJa również poproszę o kawałek do kawki;)
OdpowiedzUsuńMalwinna, zrobiło się z tego miłe babskie spotkanie :)))
Usuńostatnio myślałam nad jakimś cytrynowo borówkowym ciastem.. a tutaj z jagodami, też pysznie
OdpowiedzUsuńAsieja, z borówkami będzie znakomite :) Pozdrawiam
UsuńCudne!
OdpowiedzUsuńPiję kawę i chcę taki kawałek....
Amber, miło mi będzie :)
Usuńu mnie jagody się już niestety skończyły.. ale mam zamrożone na zapas na zime<3
OdpowiedzUsuńNa pewno kiedyś wypróbuję.. pozdrawiam i zapraszam do siebie:D
Schokolade Inspirationen, to moje ostatnie jagodowe kombinacje :) Pozdrawiam
UsuńAleż cudownie apetyczne i na pewno wilgotne :)
OdpowiedzUsuńKuchenny bałagan, bardzo wilgotne, polecam jeśli takie lubisz :) Pozdrawiam
Usuńpyszności! jagody czy borówki idealnie komponują się z cytrynowym smakiem
OdpowiedzUsuńKaś, masz rację :)
UsuńZ jagodami uwielbiam, a jak dodamy posmak cytryny, to musi być to.
OdpowiedzUsuńKabamaiga, właśnie jest :)
UsuńJak zwykle u Ciebie pysznie zachęcające ciasto :) Oj zjadłabym kawałek albo dwa :)
OdpowiedzUsuńOlka, bardzo mi miło, czytając Twoje słowa :)
UsuńBajeczne ciacho, Kochana ;)
OdpowiedzUsuńbuzka :*
Sara, dziękuję :)
Usuńto połączenie musi być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńGosia, takie właśnie jest, polecam ciasto :) Pozdrawiam
Usuń