Świetna sałatka z przepisu Billa Grangera, który jest słynnym australijskim restauratorem i autorem najbardziej poczytnych książek kulinarnych. Jego przepisy są nieskomplikowane, a składniki potrzebne do przygotowania potrawy są dostępne w sklepiku tuż za rogiem. Prosta i smaczna sałatka z fasolki szparagowej i pomidorów, zawiera niewiele składników i można je łączyć w dowolnej proporcji. Sałatkę można przygotować kilka godzin przed podaniem, w takim wypadku oliwę i ocet należy dodać w ostatniej chwili, a pozostałe składniki przechowywać do tego momentu w lodówce.
fasolka szparagowa
pomidory
czerwona cebula
natka pietruszki
sól
pomidory
czerwona cebula
natka pietruszki
sól
pieprz
oliwa
czerwony ocet winny
oliwa
czerwony ocet winny
Zblanszować fasolkę i opłukać pod zimną wodą. Pokroić pomidory w ćwiartki i usunąć nasiona, pokroić na paseczki. Cebulę pokroić drobno w półtalarki. Posiekać garść natki pietruszki, zanurzonej uprzednio na chwilę w zimnej wodzie. Składniki wymieszać w misce, przyprawić solą i pieprzem, polać oliwą i octem winnym, wymieszać.
Nie wpadłabym na pomysł takiego połączenia smaków, ale podoba mi się:) Ładnie kolory się razem prezentują:)
OdpowiedzUsuńGula, dobrze też smakuje :) Pozdrawiam
UsuńNo proszę, a ja właśnie przed chwilą miałam dostawę świeżej fasolki z działki od Mamy:)
OdpowiedzUsuńAniu, mam nadzieję, że dobrze ją spożytkowałaś? Pozdrawiam
UsuńŚwietne połączenie letnich specjałów :)
OdpowiedzUsuńAgnieszko, zgadzam się z Tobą! Pozdrawiam
UsuńPyszna wariacja na temat fasolki!
OdpowiedzUsuńUrozmaicenie świetnie skomponowane.
Zjadłabym z ochotą.
Amber, letnie i proste smaki :)
UsuńPyszna salatka :) az mi slinka leci ;-)
OdpowiedzUsuńSara, i do tego prosta i szybka w wykonaniu :)
Usuńpyszności na tym talerzu :)
OdpowiedzUsuńChantel, dziękuję :)
UsuńBardzo ją lubię. Mniam,narobiłaś mi chęci :)
OdpowiedzUsuńMajana, zrób koniecznie :)
Usuń