Jabłka karmelizowane na maśle z dodatkiem cukru, wanilii i cynamonu, pieczone z dodatkiem ciasteczek amarettini, a wszystko to otulone w maślane, chrupkie ciasto filo. Ciasto doskonale smakuje na gorąco, podane z lodami lub kleksem bitej śmietany. Przepis na szarlotkę z ciasta filo podpatrzyłam u Anny na blogu Kucharnia.
500 g jabłek
100 g masła
50 g cukru
10 g cukru z wanilią
cynamon
30 g ciasteczek amarettini
4 arkusze ciasta filo
cukier puder
Jabłka
obrać ze skórki i pokroić na ósemki. Na patelni rozgrzać połowę ilości
masła, dodać cząstki jabłek, posypać cukrem z wanilią, dosłodzić cukrem
i oprószyć cynamonem. Dusić przez około 10 minut, aż powstanie lekko
karmelowy sos, a jabłka delikatnie zmiękną. Zdjąć z ognia. Pozostałe
masło stopić w garnuszku. Arkusze ciasta filo smarować kolejno
stopionym masłem i kłaść jeden na drugim. Tak przygotowanym ciastem
wyłożyć okrągłą formę do zapiekania. Na ciasto przełożyć jabłka wraz
pokruszonymi ciasteczkami. Całość delikatnie nakryć pozostałym na
brzegach ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec
około 20 minut, aż wierzch ładnie się zezłoci. Po wyjęciu oprószyć
cukrem pudrem.
Ty mi lepiej powiedz, gdzie filo dopadłaś?
OdpowiedzUsuńMalwinnko, zamówiłam sobie w sklepie Arabskie (http://www.arabskie.pl), bo innej możliwości to u mnie brak :) Pozdrawiam
UsuńO to samo chciałam zapytać. Chyba też zamówię, b jakoś nie mogę na to trafić, a przepis świetny.
UsuńJa kupuję w Almie, można znaleźć w pobliżu lodów i ciasta francuskiego :)
UsuńPiękności-pyszności!
OdpowiedzUsuńFilo jest takie uniwersalne i dla mnie o wiele lepsze niż francuskie.
Miłego dnia!
Amber, przyznam Ci rację, mnie też bardzie smakuje, tylko za rzadko u mnie gości, muszę to nadrobić :) Pozdrawiam
UsuńApetycznie wygląda. Taka szarlotka musi również być pyszna. :))
OdpowiedzUsuńWeronika, jest wspaniała, polecam bardzo :)
UsuńKamila! Piękna! Cieszę się, że przepis trafił w Twoje ręce:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia!
Aniu, jest doskonała, bardzo się cieszę, że ją upiekłam. Pozdrawiam
Usuńwygląda bosko! od dłuższego czasu mam ochote na coś przygotowanego z tego ciasta, bo filo uwielbiam, a jednak mam opory, że nie wyjdzie;) dzięki za inspirację
OdpowiedzUsuńAntenka, bez obawy, z tego ciasta nie może, nie wyjść :) Pozdrawiam
UsuńKamila, cudo!
OdpowiedzUsuńKamilka sama robisz ciasto filo?
Aluś, kiedyś miałam taki plan, ale stwierdziłam, że to samobójstwo będzie, wałkowanie tak cienkiego ciasta, to raczej nie dla mnie :) Pozdrawiam
UsuńDo tej pory eksperymentowałam z ciastem filo tylko w wersji wytrawnej. Bardzo podoba mi się na słodko w formie szarlotki :)
OdpowiedzUsuńBurczymiwbrzuchu, mnie smakuje w obu wersjach i to bardzo :) Pozdrawiam
Usuńach boska jest! już po przeczytaniu pierwszych słów "Jabłka karmelizowane na maśle.." moje ślinianki zaczęły wariować :)
OdpowiedzUsuńKaś, a ten obłędny zapach przy smażeniu, bosko! Polecam!
Usuń