środa, 22 sierpnia 2012

szarlotka z ciasta filo


Jabłka karmelizowane na maśle z dodatkiem cukru, wanilii i cynamonu, pieczone z dodatkiem ciasteczek amarettini, a wszystko to otulone w maślane, chrupkie ciasto filo. Ciasto doskonale smakuje na gorąco, podane z lodami lub kleksem bitej śmietany. Przepis na szarlotkę z ciasta filo podpatrzyłam u Anny na blogu Kucharnia.


5 jabłek
100 g masła
cukier
cukier z wanilią
cynamon
garść ciasteczek amarettini
4 arkusze ciasta filo 
cukier puder

Jabłka obrać ze skórki i pokroić na ósemki. Na patelni rozgrzać połowę ilości masła, dodać cząstki jabłek, posypać cukrem z wanilią, dosłodzić cukrem i oprószyć cynamonem. Dusić przez około 10 minut, aż powstanie lekko karmelowy sos, a jabłka delikatnie zmiękną. Zdjąć z ognia. Pozostałe masło stopić w garnuszku. Arkusze ciasta filo smarować kolejno stopionym masłem i kłaść jeden na drugim. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć okrągłą formę do zapiekania. Na ciasto przełożyć jabłka wraz pokruszonymi ciasteczkami. Całość delikatnie nakryć pozostałym na brzegach ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 20 minut, aż wierzch ładnie się zezłoci. Po wyjęciu oprószyć cukrem pudrem.



18 komentarzy:

  1. Ty mi lepiej powiedz, gdzie filo dopadłaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malwinnko, zamówiłam sobie w sklepie Arabskie (http://www.arabskie.pl), bo innej możliwości to u mnie brak :) Pozdrawiam

      Usuń
    2. O to samo chciałam zapytać. Chyba też zamówię, b jakoś nie mogę na to trafić, a przepis świetny.

      Usuń
    3. Ja kupuję w Almie, można znaleźć w pobliżu lodów i ciasta francuskiego :)

      Usuń
  2. Piękności-pyszności!
    Filo jest takie uniwersalne i dla mnie o wiele lepsze niż francuskie.
    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, przyznam Ci rację, mnie też bardzie smakuje, tylko za rzadko u mnie gości, muszę to nadrobić :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Apetycznie wygląda. Taka szarlotka musi również być pyszna. :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Weronika, jest wspaniała, polecam bardzo :)

      Usuń
  4. Kamila! Piękna! Cieszę się, że przepis trafił w Twoje ręce:)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, jest doskonała, bardzo się cieszę, że ją upiekłam. Pozdrawiam

      Usuń
  5. wygląda bosko! od dłuższego czasu mam ochote na coś przygotowanego z tego ciasta, bo filo uwielbiam, a jednak mam opory, że nie wyjdzie;) dzięki za inspirację

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Antenka, bez obawy, z tego ciasta nie może, nie wyjść :) Pozdrawiam

      Usuń
  6. Kamila, cudo!
    Kamilka sama robisz ciasto filo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, kiedyś miałam taki plan, ale stwierdziłam, że to samobójstwo będzie, wałkowanie tak cienkiego ciasta, to raczej nie dla mnie :) Pozdrawiam

      Usuń
  7. Do tej pory eksperymentowałam z ciastem filo tylko w wersji wytrawnej. Bardzo podoba mi się na słodko w formie szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Burczymiwbrzuchu, mnie smakuje w obu wersjach i to bardzo :) Pozdrawiam

      Usuń
  8. ach boska jest! już po przeczytaniu pierwszych słów "Jabłka karmelizowane na maśle.." moje ślinianki zaczęły wariować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaś, a ten obłędny zapach przy smażeniu, bosko! Polecam!

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect