piątek, 10 sierpnia 2012

tarta z kurkami i kozim serem


Pyszna tarta upieczona na spodzie z ciasta francuskiego z kurkami, dwoma rodzajami sera koziego i cebulą, doprawiona świeżym tymiankiem. Tarta z kurkami i kozim serem doskonale smakuje podana jako letni posiłek, zaraz po przygotowaniu, jak i później gdy już ostygnie.
 

275 g ciasta francuskiego
400 g kurek
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
1 cebula
2 jajka
150 g koziego sera pleśniowego
60 g koziego sera dojrzewającego
120 ml kwaśnej śmietany
tymianek

Ciastem francuskim wyłożyć dno i boki formy do zapiekania, na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, obciążyć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C na około 15 minut. Grzyby oczyścić, na dużej patelni rozgrzać masło i olej, dodać posiekaną cebulę i chwilkę smażyć, dodać kurki i dusić przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając, odstawić z ognia i przestudzić. Do miski wbić jajka, wlać śmietanę, dodać ser pleśniowy i całość zmiksować na jednolitą masę, dodać podsmażone grzyby, posiekany tymianek, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Masę grzybową wyłożyć na podpieczony spód, posypać startym na tarce serem dojrzewającym i wstawić tartę do piekarnika na około 12 minut.

24 komentarze:

  1. Kusisz tym grzybkami. Chyba w końcu potruję mojemu Połówkowi i w weekend pojedziemy na grzyby;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malwinna, udanego grzybobranie :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Pysznie!
    lubię,lubię,lubię...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, ja też, ja też :)

      Usuń
  3. Muszę w końcu nabyć odpowiednią formę, bo tarty kuszą mnie z każdej strony. Cudowna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Slyvvia, wystarczy forma do zapiekania :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. wspaniała elegancka tarta! sama mam na taką wielką ochotę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Antenka, dziękuję, miło mi :)

      Usuń
  5. Kurki, ja chcę kurki!
    Nie mogę ich już nigdzie znaleźć:(
    Jadę do Ciebie na kawałek tej pysznej tarty:)
    Proszę się mnie spodziewać w porze obiadowej;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, zapraszam serdecznie! Będę przygotowana :)

      Usuń
  6. jestem bardzo ciekawa jak smakuje kozi ser :) kozie mleko mi nie smakowało ale to było to prosto od kozy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ola, z serem kozim to faktycznie tak jest, że staje się ulubiony bądź znienawidzonym. Polecam, może Ci zasmakuje :)

      Usuń
  7. Pyszna! Piszę się na taką tartę. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszka, bardzo proszę :)

      Usuń
  8. Mam ogromną słabość do kozich serów. Taka tarta to dla mnie rarytasik :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olka, to tak jak ja :) Pozdrawiam

      Usuń
  9. Twoja tarta wygląda przepięknie!!! Uwielbiam kurki, u mnie na blogu dziś zupka z kurek :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Flusso, dziękuję, miło mi. Pozdrawiam

      Usuń
  10. Piekna! Ja niestety nie przepadam za czyszczeniem kurek, wiec przyznaje, ze dosyc rzadko przez to u mnie goszcza, niestety ;)

    Pozdrawiam serdecznie Kamilo! I milego (cieplejszego!) weekendu zycze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bea, jak już są w domku, nie oczyścić ich to byłby grzech :) a mieszkam z grzybiarzem :)

      Usuń
  11. Od ponad tygodnia mam straszną ochotę na kurki. W Twojej wersji bardzo mi się podobają.

    OdpowiedzUsuń
  12. Widzę tutaj same moje smaki, tarta musiała być boska! Kozi ser i kurki to już zapowiedź czegoś pysznego, a do tego francuskie ciasa - bomba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Burczymiwbrzuchu, jest przepyszna :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect