Ciasto z doskonałym połączeniem kwaskowatych czerwonych porzeczek ze słodką kokosową bezą. Przepis na ciasto porzeczkowo - kokosowe pochodzi z bloga Kalejdoskop Kulinarny.
600 g czerwonych porzeczek
4 jajka
125 g masła
200 g cukru
2 łyżki cukru z wanilią
sól
125 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g wiórków kokosowych
cukier puder
Dwa
jajka rozbić i oddzielić żółtka od białek. Masło zmiksować na gładko z
połową ilości cukru, cukrem z wanilią i szczyptą soli. Następnie dodać
dwa jajka i dwa żółtka, obydwa rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do
pieczenia i miksując, dodawać porcjami do masy jajecznej. Gotowym
ciastem napełnić natłuszczoną i wysypaną mąkę formę i wyrównać
powierzchnie. Na ciasto wyłożyć porzeczki. Ciasto wstawić do piekarnika
nagrzanego do 200° C i piec przez około 15 minut. W międzyczasie białka
ubić na sztywno ze szczypta soli i pozostałym cukrem, dodać wiórki
kokosowe i wymieszać. Wyjąć ciasto z piekarnika, na wierzch wyłożyć
delikatnie masę kokosową i wstawić do piekarnika na kolejne 35 minut.
Ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Porzeczki i kokos, to MUSI być pyszne;)
OdpowiedzUsuńMalwinna, jest zdecydowanie :)
UsuńNajpierw Majka, teraz Ty...
OdpowiedzUsuńKusicielki!:)
Magda, kobieta ma to już w naturze :)
Usuńo jeju! ta warstwa kokosowa musi być genialna!:D już czuję ten smak i jak chrupie pod ząbkami! rozmarzyłam się:)
OdpowiedzUsuńAntenka, kokosowa warstwa pychota :)
UsuńDawno nie robiłam ciasta z kokosem. A bardzo je lubię:)
OdpowiedzUsuńGula, polecam więc :)
UsuńHmmm, rozmarzyłam się....
OdpowiedzUsuńAniu :))))
UsuńŁał, wygląda wspaniale. Mam ochotę na kawałek...
OdpowiedzUsuńWhiness, proszę się wiec częstować :)
UsuńJuż je kocham :D Połączenie idealne.
OdpowiedzUsuńSlyvvia, idealne masz racje :)
UsuńAz u mnie pachnie Twoje ciasto! :) wyglada oblednie pysznie ;*
OdpowiedzUsuńSara, dobrze też smakuje :)
Usuń