codzienność

wtorek, 7 sierpnia 2012

ciasto porzeczkowo - kokosowe


Ciasto z doskonałym połączeniem kwaskowatych czerwonych porzeczek ze słodką kokosową bezą. Przepis na ciasto porzeczkowo - kokosowe pochodzi z bloga Kalejdoskop Kulinarny.


600 g czerwonych porzeczek
4 jajka
125 g masła
200 g cukru
2 łyżki cukru z wanilią
sól
125 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g wiórków kokosowych
cukier puder 

Dwa jajka rozbić i oddzielić żółtka od białek. Masło zmiksować na gładko z połową ilości cukru, cukrem z wanilią i szczyptą soli. Następnie dodać dwa jajka i dwa żółtka, obydwa rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i miksując, dodawać porcjami do masy jajecznej. Gotowym ciastem napełnić natłuszczoną i wysypaną mąkę formę i wyrównać powierzchnie. Na ciasto wyłożyć porzeczki. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C i piec przez około 15 minut. W międzyczasie białka ubić na sztywno ze szczypta soli i pozostałym cukrem, dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Wyjąć ciasto z piekarnika, na wierzch wyłożyć delikatnie masę kokosową i wstawić do piekarnika na kolejne 35 minut. Ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem. 

16 komentarzy:

  1. Porzeczki i kokos, to MUSI być pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najpierw Majka, teraz Ty...
    Kusicielki!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. o jeju! ta warstwa kokosowa musi być genialna!:D już czuję ten smak i jak chrupie pod ząbkami! rozmarzyłam się:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie robiłam ciasta z kokosem. A bardzo je lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hmmm, rozmarzyłam się....

    OdpowiedzUsuń
  6. Łał, wygląda wspaniale. Mam ochotę na kawałek...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Whiness, proszę się wiec częstować :)

      Usuń
  7. Już je kocham :D Połączenie idealne.

    OdpowiedzUsuń
  8. Az u mnie pachnie Twoje ciasto! :) wyglada oblednie pysznie ;*

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect