codzienność

poniedziałek, 27 sierpnia 2012

pierożki z kurkami, fetą i tymiankiem


Chrupiące pierożki z ciasta filo z nadzieniem kurkowym z dodatkiem czosnku i aromatycznego tymianku, pieczone z serem feta. Pierożki z kurkami, fetą i tymiankiem doskonale smakują gdy się do nich poda zieloną, lekką sałatkę.


9 arkuszy ciasta filo
350 g kurek
60 g masła
1 łyżka oleju
2 ząbki czosnku
50 g sera feta
tymianek
 


Grzyby oczyścić, na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki masła i olej, dodać posiekane ząbki czosnku i chwilkę smażyć, dodać kurki i dusić przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając, dodać posiekany tymianek, odstawić z ognia i przestudzić. Pozostałe masło stopić w garnuszku. Na blacie rozłożyć arkusz ciasta filo, przeciąć go wzdłuż na trzy części i nakładać na siebie każdą z części, po uprzednim posmarowaniu stopionym masłem. Na tak przygotowane ciasto nałożyć po dwie łyżki grzybowego farszu i kawałek sera feta i zawijać w trójkątne pakieciki. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i na niej układać pierożki, posmarowane masłem. Piec w temperaturze 180° C przez około 20 minut, aż będą złociste i chrupiące.

20 komentarzy:

  1. Pyszności!
    Akurat dla mnie na śniadanie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, ależ bardzo proszę :) Miłego tygodnia!

      Usuń
  2. Pychota!ach te kurki, bajka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Antenka, dobrze, że są i takie smakołyki można przygotować :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Magda, pasuje do Twojego kurkowego jadłospisu? Pozdrawiam

      Usuń
  4. Ale pyszności! U nas w ogóle nie widziałam ciasta filo:-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena, ja kupuję przez internet, bo mam taki sam problem z kupnem :) Pozdrawiam

      Usuń
    2. Aa, bardzo dziękuję na pewno skorzystam:-) A czy to ciasto można mrozić, czy najlepiej świeże używać?

      Usuń
    3. Marzena, to ciasto najczęściej można kupić właśnie mrożone, a przy kupnie świeżego doskonale nadaje się do mrożenia :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. Anonimowy8/27/2012

    No właśnie, skąd skombinować ciasto filo? Chętnie byśmy se zmajstrowali takie cudo! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrazagrycha, ja kupuję w sklepie internetowym "Arabskie smaki i aromaty". Pozdrawiam

      Usuń
  6. Jakie one są ładne! Fajne przepisy wyszukujesz Kamilko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ah, ciasto filo i kurki, to musi być boskie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow! :) ale pieknie Ci wyszly! musza byc bardzo smaczne..

    OdpowiedzUsuń
  9. Super pomysł na pierożki, ma pewno wykorzystam, tylko zamiast feta wolę ser typu Bałkańskiego(np.z lidla), jest delikatniejszy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Goga, też lubię ten ser, można zastąpić i dodać ulubiony :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect