Chrupiące pierożki z ciasta filo z nadzieniem kurkowym z dodatkiem czosnku i aromatycznego tymianku, pieczone z serem feta. Pierożki z kurkami, fetą i tymiankiem doskonale smakują gdy się do nich poda zieloną, lekką sałatkę.
9 arkuszy ciasta filo
350 g kurek
60 g masła
1 łyżka oleju
2 ząbki czosnku
50 g sera feta
tymianek
60 g masła
1 łyżka oleju
2 ząbki czosnku
50 g sera feta
tymianek
Grzyby
oczyścić, na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki masła i olej, dodać
posiekane ząbki czosnku i chwilkę smażyć, dodać kurki i dusić przez
około 5 minut, co jakiś czas mieszając, dodać posiekany tymianek,
odstawić z ognia i przestudzić. Pozostałe masło stopić w garnuszku. Na blacie rozłożyć arkusz ciasta filo, przeciąć go wzdłuż na trzy części i nakładać na siebie każdą z części, po uprzednim posmarowaniu stopionym masłem. Na tak przygotowane ciasto nałożyć po dwie łyżki grzybowego farszu i kawałek sera feta i zawijać w trójkątne pakieciki. Blachę
do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i na niej układać
pierożki, posmarowane masłem. Piec w temperaturze 180° C przez około
20 minut, aż będą złociste i chrupiące.
Pyszności!
OdpowiedzUsuńAkurat dla mnie na śniadanie...
Amber, ależ bardzo proszę :) Miłego tygodnia!
UsuńPychota!ach te kurki, bajka!
OdpowiedzUsuńAntenka, dobrze, że są i takie smakołyki można przygotować :) Pozdrawiam
UsuńAle dobre!
OdpowiedzUsuńMagda, pasuje do Twojego kurkowego jadłospisu? Pozdrawiam
UsuńAle pyszności! U nas w ogóle nie widziałam ciasta filo:-(
OdpowiedzUsuńMarzena, ja kupuję przez internet, bo mam taki sam problem z kupnem :) Pozdrawiam
UsuńAa, bardzo dziękuję na pewno skorzystam:-) A czy to ciasto można mrozić, czy najlepiej świeże używać?
UsuńMarzena, to ciasto najczęściej można kupić właśnie mrożone, a przy kupnie świeżego doskonale nadaje się do mrożenia :) Pozdrawiam
UsuńNo właśnie, skąd skombinować ciasto filo? Chętnie byśmy se zmajstrowali takie cudo! :)
OdpowiedzUsuńDobrazagrycha, ja kupuję w sklepie internetowym "Arabskie smaki i aromaty". Pozdrawiam
UsuńJakie one są ładne! Fajne przepisy wyszukujesz Kamilko :)
OdpowiedzUsuńMajanko, dziękuję :)
UsuńAh, ciasto filo i kurki, to musi być boskie!
OdpowiedzUsuńBurczymiwbrzuchu, myślę, że jest :)
UsuńWow! :) ale pieknie Ci wyszly! musza byc bardzo smaczne..
OdpowiedzUsuńSara, są rewelacyjne :)
UsuńSuper pomysł na pierożki, ma pewno wykorzystam, tylko zamiast feta wolę ser typu Bałkańskiego(np.z lidla), jest delikatniejszy:)
OdpowiedzUsuńGoga, też lubię ten ser, można zastąpić i dodać ulubiony :) Pozdrawiam
Usuń