poniedziałek, 13 sierpnia 2012

sałatka z koprem i cukinią


Sałatka z doskonałym połączeniem kopru włoskiego i cukinii, doprawiona oliwą z oliwek, miodem, z sokiem z cytryny, podana na mieszanych sałatach, przed podaniem posypana orzeszkami piniowymi i rozdrobnionym serem feta. Przepis na sałatkę z koprem i cukinią pochodzi stąd.

1 cukinia
2 kopry włoskie
koperek
80 ml soku z cytryny
80 ml oliwy
miód
garści mieszanych sałat
60 g orzeszków piniowych
60 g ser feta


Cukinię i koper włoski bardzo cienko pokroić. W misce połączyć cukinię, koper włoski i posiekany koperek, dodać sok z cytryny, oliwę i doprawić do smaku miodem. Odstawić i marynować przez 20 minut. Po tym czasie sałatę ułożyć w misce, na tym ułożyć sałatkę. Podawać posypane orzeszkami piniowymi i z rozdrobnionym serem feta.
 

20 komentarzy:

  1. Kamilo, sałatka zapowiada się przepysznie, jak to u Ciebie zazwyczaj jest!

    Wielkie dzięki za te ciepłe, pełne życzliwości życzenia urodzinowe, jakie od Ciebie dostałam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, jeszcze raz wszystkiego najlepszego :)

      Usuń
  2. Świetna!
    Zjadłabym całą porcję.

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie dzisiaj tez szalenstwo z cukinia :)

    uwielbiam takie salatki :)

    buzka ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sara, jestem ciekawa, co z tego wyszło :)

      Usuń
  4. Fantastyczne połączenie smakuów i dosyć oryginalne. Ale jedno jest pewne, cytryna fantastycznie podkreśla smak sałatek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marta, gwarantuje, ze smaczne :)

      Usuń
  5. Właśnie szykowałam zaległy wpis z koprem włoskim :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga, już lecę do Ciebie :)

      Usuń
  6. świetna sałatka, ten koper włoski jakoś za mną chodzi, a cukinia teraz w szczytowym sezonie, więc sałatka idealna na ten czas. Może te orzeszki piniowe zastąpię słonecznikiem prażonym, bo nie mam orzeszków, a nie będę lecieć jutro po nie.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, gdybym nie miała to słonecznik też bym właśnie dała, pestki dyni też się sprawdzą :)

      Usuń
  7. Wiesz Kamilko, ja zawsze łapię się na tym, że jak mam cukinię po ręką to w głowie pustka i zero pomysłów.
    Musze koniecznie przepis od ciebie sobie zapisać to będę miała na potem :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażynko, a u mnie całkiem odwrotnie :)

      Usuń
  8. Marzenie zjadaczy zielonego! wygląda baardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Katarzyna, zielono mi i smacznie :)

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect