Panzanella według źródła to włoska sałatka, z regionów Toskanii. Sałatka składa się zwykle z nasączonego chleba i dojrzałych w słońcu, słodkich pomidorów, zawiera także cebulę, paprykę i bazylię, a wszystko to doprawione jest oliwą, octem, solą i pieprzem. Ta śródziemnomorska sałatka może stanowić lekką, ale bardzo sycącą alternatywę na kolację bądź przekąskę. Jest doskonałym pomysłem na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Przepis na panzanelle z pieczonymi warzywami podpatrzyłam u Janelli Purcell.
3 kolorowe papryki
1 ogórek
4 pomidory
1 czerwona cebula
sól
pieprz
oliwa
bazylia
tymianek
2 łyżki kaparów
2 ząbki czosnku
4 łyżki czerwonego octu winnego
50 g oliwek
chleb
Rozgrzać piekarnik do 180° C. Paprykę ułożyć na folii, dodać obraną, pokrojoną w ćwiartki cebulę i pokrojony czosnek, skropić oliwą i przyprawić solą i pieprzem, dodać tymianek, zawinąć wszystko w folię i przełożyć na blachę do pieczenia. Piec 45 minut, aż papryki i cebula będą miękkie. Upieczone warzywa odstawić na 5 minut. Chleb pokroić w kostkę i podpiec w piekarniku. Paprykę przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić. Ułożyć cebulę i czosnek na kawałkach papryki. Zebrać z folii sok, który wypłynął podczas pieczenia, usunąć tymianek. Przygotować winegret łącząc sok z warzyw, ocet i oliwę, doprawić szczyptą soli i pieprzu. Pomidory pokroić i ułożyć na papryce, dodać oliwki, pokrojonego w kostkę ogórka, osączone kapary i bazylię. Chlebem posypać sałatkę. Całość skropić dressingiem i delikatnie wymieszać.
Ostatnie zdjęcie pysznie opowiada o panzanelli.
OdpowiedzUsuńBardzo ją lubię,na późne śniadanie jest idealna.
Amber, zgadzam się, choć u mnie raczej później podana :)
Usuńobłędne jedzonko!:) zjadłabym nawet po śniadaniu
OdpowiedzUsuńAntenka, polecam :)
UsuńBardzo lubię te śródziemnomorskie smaki:)
OdpowiedzUsuńMagda, ja też zdecydowanie :)
Usuńwspaniała ta sałatka, muszę ją wypróbować :)
OdpowiedzUsuńMagda, koniecznie :)
UsuńKolory obezwładniające :D
OdpowiedzUsuńAurora, kolory pełni lata :)
Usuńale apetyczne i jakie kolorowe ;)
OdpowiedzUsuńOla, mają cos w sobie i jak smakują :
UsuńWygląda pysznie!:)Nawet nie wiedziałam że robi się ją z pieczonymi warzywami:)
OdpowiedzUsuńJudik, z pieczonymi nie zawsze, raczej z pieczoną papryką, ta wersja jednak bardzo mi do gustu przypadła. Pozdrawiam
UsuńTyle się o niej naczytałam, że czas najwyższy już ją zrobić.
OdpowiedzUsuńAniu, koniecznie, do dzieła :)
UsuńOj, i ja na taka nabrałam chęci :)
OdpowiedzUsuńGrażynko, polecam, wszystkie składniki na działeczce pewnie znajdziesz :) Pozdrawiam
UsuńUwielbiam ją! :)
OdpowiedzUsuńDo panzanelli dodajemy czerstwe pieczywo, taka najlepsza :)
Pozdrawiam serdecznie:)
Majana, ja często podpiekam, lubię te wersje z grzankami :) Pozdrawiam
Usuń