Tamarosa - Tamarynowa Osada to kraina udanego wypoczynku, znajdująca się na pojezierzu Międzychodzko - Sierakowskim, zwanym „Krainą 100 jezior” lub „Małą Prowansją”. Tamarosa to komfortowo i przytulnie urządzony pensjonat, idealny na romantyczny weekend, spotkania w miłym gronie przyjaciół i rodziny. To właśnie w tym urokliwym i bajkowym zakątku odbyło się wydarzenie pod nazwą "Doceń polskie" i odkryj Wielkopolskie zorganizowane przez Marka Bielskiego. Spotkanie miało charakter integracyjno - warsztatowe w gronie blogosfery wielkopolskiej.
Gospodarzem gospodarstwa jest Romuald Jaśkiewicz,
pasjonat dobrego smaku i wysokiej jakości produktów.
Smakowaliśmy pyszne wędliny z Zakładów Mięsnych "Konarczak" z Pogorzela
oraz produktów dostarczonych przez "InterMarche".
Gospodarze raczyli nas doskonale doprawioną białą kiełbasą smażoną na smalcu, która smakowała także owadom. Świeżym, domowym chlebem na zakwasie z kiełbasą oraz pasztetem oraz wspaniałą, jeszcze ciepłą szarlotką.
Zorganizowany został też pokaz przygotowania domowego twarogu
oraz smażonego sera przez lokalną specjalistkę panią Iwonę.
Gospodarz oprowadził nas po stylowo urządzonym pensjonacie Tamarosa,
gdzie zachwycały nas niepowtarzalne wnętrza.
Miło było spacerować i podziwiać malownicze gospodarstwo,
gdzie jest pełno małych i dużych słodziaków.
Pod czujnym okiem Szefa Kuchni Tamarosy, Maksymiliana Jaśkiewicza,
gotowaliśmy zupę sezonową z fasolki szparagowej i kurek.
Spotkanie zakończyła pyszna kolacja, na której uraczono nas pyszną
zupą sezonową z fasolki szparagowej i kurek ze śmietaną i kozim serem z dodatkiem Makaronu Międzybrodzkiego.
Podano nam także specjalność szefa kuchni:
Schab na trawie żubrowej z buraczkami glazurowanymi w porto i pianą z jabłek
oraz
Sałatkę z piersi kaczki w marynacie śliwkowej z dodatkiem cykorii
Sałatkę z piersi kaczki w marynacie śliwkowej z dodatkiem cykorii
i orzechów na miodowym vinaigrette.
Bardzo dziękuję Organizatorom
za możliwość uczestniczenia w tak sympatycznym spotkaniu,
za niezapomniane wrażenia, nie tylko kulinarne.
Pozdrawiam Wszystkich uczestników spotkania.
Szkoda, że te rejony są daleko ode mnie. Uwielbiam takie miejsca - w środku ile pięknych bibelotów :)
OdpowiedzUsuńAlucha, miejsce fantastyczne, polecam :) Pozdrawiam
UsuńW pięknych okolicznościach (w Sierakowie spędziłam kiedyś dwa tygodnie), w miłym towarzystwie, wśród smaków przepysznych... W tym momencie zazdroszczę Ci, Kamilko, mieszkania na terenie Wielkopolski...
OdpowiedzUsuńEwelajna, Wielkopolska to piękną kraina, zapraszam :) Pozdrawiam
Usuńświetna relacja :))) miło było w końcu poznać :))) już nie mogę się doczekać kolejnego spotkania buziaki
OdpowiedzUsuńMonika, ja również :) Pozdrawiam
UsuńBardzo smakowity czas!:)
OdpowiedzUsuńMagda, bardzo, bardzo :)
UsuńMilo było Cie poznać osobiście. Ciekawie to opisałaś :)
OdpowiedzUsuńGrażynko, mnie również było bardzo miło. Pozdrawiam
UsuńSielsko:)
OdpowiedzUsuńAZgotuj, prawdziwie :) Pozdrawiam
UsuńPrzepięknie, sielsko, wiejsko i po polsku, jak to fajnie, że w Polakach na nowo budzi się zachwyt nad tym co rodzime, rdzenne. Wspniała relacja!
OdpowiedzUsuńAga, racja, cudze chwalimy a swego nie znamy :) Pozdrawiam
UsuńMiałaś bardzo piękną i ciekawą przygodę, aż miło popatrzeć. Zdjęcia, już tradycyjnie mi się bardzo podobają - klimatyczne:)
OdpowiedzUsuńAniu, spotkanie zaliczam to bardzo udanych, miło spotkać się w takim kulinarnym i nie tylko gronie :) Pozdrawiam
UsuńTez dostałam zaproszenie na tę imprezę, ale niestety, całodniowe wypady z domu to teraz nie dla mnie..:) żałuję, bo bardzo chciałabym cię poznać:)
OdpowiedzUsuńGosiu, myślę, że jeszcze będzie okazja, jak maluszek podrośnie :) Pozdrawiam Was serdecznie!
UsuńFantastyczna relacja! Szkoda,że nie jestem z Wielkopolski...
OdpowiedzUsuńSzarlotku, też bardzo żałuję. Pozdrawiam
UsuńKasia z http://www.wkrainiesmaku.pl wszystko mi dokładnie opowiedziała.
OdpowiedzUsuńmusiało być wspaniale!
Karmel-itka, było naprawdę super :) Pozdrawiam
Usuń