sobota, 18 sierpnia 2012

pieczony fenkuł z masłem czosnkowym i wermutem


Doskonały pieczony fenkuł z masłem czosnkowym i wermutem z przepisu Jamiego Olivera. Tak przygotowany fenkuł świetnie będzie smakował jako samodzielnie danie, doskonale też smakuje podany do pieczonego tuńczyka.

3 bulwy kopru włoskiego
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
50 ml wermutu
sól  
pieprz

Rozgrzać piekarnik do 220º C. Obrać bulwy z zewnętrznych liści, zielone części odciąć, drobno posiekać i zachować. Przekroić każdą bulwę na cztery części, ułóż w naczyniu do pieczenia i dodać posiekane ząbki czosnku, masło, alkohol, doprawić solą i pieprzem. Kawałek pergaminu, zmoczyć pod bieżącą wodą i zgnieść dłoniach, aby zrobił się miękki, następnie przykryć nim bulwy. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut, na koniec posypać zielonymi listkami fenkuła.

14 komentarzy:

  1. Jak pysznie!
    Fenkuł to wspaniałe warzywo.
    Jako dodatek spełnia się idealnie.
    Smacznej niedzieli!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, a dodatkowo się cieszę, bo pięknie nam urósł w ogródku :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Muszę przyznać, że nigdy nie jadłam ;-) Ciągle się przymierzam, ale tylko na tym się kończy;-)Twój wygląda extra:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena, polecam, może polubisz :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Smakowite, bardzo lubię to warzywko. Przepisy Jamiego też:) Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dybek, to tak jak ja :) Polecam!

      Usuń
  4. Swietny pomysl na fenkula ! Wiesz, moje dzieci to najchetniej jedza go pokrojonego na surowo- w sumie to tez niezle rozwiazanie, no i zero pracy;))) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alizea, polecam, mnie bardzo smakowało :)

      Usuń
  5. Och jak cudownie rozpieszczasz podniebienie...wspaniały smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szarlotku, fenkuła nigdy dość :)

      Usuń
  6. piękna potrawa, wspaniale podana:) Ja dzisiaj miałam to warzywko w ręce, ale odłożyłam, bo pomysłu na niego brak, a szkoda:/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Antenka, szukaj koniecznie więc :)

      Usuń
  7. Ech, wciąż próbuję się przekonać do tego aby kupić i spróbować to cudo (piszę o fenkule)Muszę w końcu spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gula, ja bardzo polecam :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect