Doskonały pieczony fenkuł z masłem czosnkowym i wermutem z przepisu Jamiego Olivera. Tak przygotowany fenkuł świetnie będzie smakował jako samodzielnie danie, doskonale też smakuje podany do pieczonego tuńczyka.
3 bulwy kopru włoskiego
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
50 ml wermutu
sól
pieprz
Rozgrzać piekarnik do 220º C. Obrać bulwy z zewnętrznych liści, zielone części odciąć, drobno posiekać i zachować. Przekroić każdą bulwę na cztery części, ułóż w naczyniu do pieczenia i dodać posiekane ząbki czosnku, masło, alkohol, doprawić solą i pieprzem. Kawałek pergaminu, zmoczyć pod bieżącą wodą i zgnieść dłoniach, aby zrobił się miękki, następnie przykryć nim bulwy. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut, na koniec posypać zielonymi listkami fenkuła.
Jak pysznie!
OdpowiedzUsuńFenkuł to wspaniałe warzywo.
Jako dodatek spełnia się idealnie.
Smacznej niedzieli!
Amber, a dodatkowo się cieszę, bo pięknie nam urósł w ogródku :) Pozdrawiam
UsuńMuszę przyznać, że nigdy nie jadłam ;-) Ciągle się przymierzam, ale tylko na tym się kończy;-)Twój wygląda extra:-)
OdpowiedzUsuńMarzena, polecam, może polubisz :) Pozdrawiam
UsuńSmakowite, bardzo lubię to warzywko. Przepisy Jamiego też:) Pozdrowienia
OdpowiedzUsuńDybek, to tak jak ja :) Polecam!
UsuńSwietny pomysl na fenkula ! Wiesz, moje dzieci to najchetniej jedza go pokrojonego na surowo- w sumie to tez niezle rozwiazanie, no i zero pracy;))) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAlizea, polecam, mnie bardzo smakowało :)
UsuńOch jak cudownie rozpieszczasz podniebienie...wspaniały smak :)
OdpowiedzUsuńSzarlotku, fenkuła nigdy dość :)
Usuńpiękna potrawa, wspaniale podana:) Ja dzisiaj miałam to warzywko w ręce, ale odłożyłam, bo pomysłu na niego brak, a szkoda:/
OdpowiedzUsuńAntenka, szukaj koniecznie więc :)
UsuńEch, wciąż próbuję się przekonać do tego aby kupić i spróbować to cudo (piszę o fenkule)Muszę w końcu spróbować:)
OdpowiedzUsuńGula, ja bardzo polecam :) Pozdrawiam
Usuń