codzienność

środa, 29 sierpnia 2012

tagliatelle z boczkiem i zielonym groszkiem


Makaron to dobry sposób na błyskawiczny posiłek, dzisiejsza pasta to smaczne połączenie boczku z zielonym groszkiem. Tagliatelle z boczkiem i zielonym groszkiem zostało wzbogacone o kremowy śmietanowy sos z dodatkiem wytrawnego białego wina, czosnku, natki pietruszki i parmezanu.


1 łyżka oliwy
2 ząbki czosnku

50 g wędzonego boczku
60 ml wytrawnego białego wina
125 ml śmietany
sól
pieprz
200 g makaronu
100 g zielonego groszku
parmezan
natka pietruszki

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek i pokrojony w drobną kostkę boczek, smażyć, mieszając, przez około 5 minut. Wlać wino, odparować połowę płynu, dodać śmietanę, trzymać na ogniu kolejne 3 minuty. Przyprawić solą i świeżo startym pieprzem. W czasie przygotowywania sosu ugotować makaron w dużej ilości osolonego wrzątku. Minutę przed końcem gotowania dorzucić do makaronu zielony groszek. Odcedzić makaron z groszkiem, wyłożyć na patelnię i wymieszać z sosem. Podawać natychmiast, posypane tartym parmezanem.



30 komentarzy:

  1. Ostatnio jadłam podobny makaron i był przepyszny, przepis wart zapamiętania!
    A talerzyk śliczny, brakuje mi takich typowych talerzy do makaronu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ivka, a ja się takowych dorobiłam i bardzo się cieszę z tego powodu :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Ojej...podziałało na moją wyobraźnię... Ty wiesz, co ja lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Russkaya, wiesz bardzo się ciesze, że przypadł Ci do gustu :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Pychota - tyle mogę powiedzieć :) Uwielbiam to danie, choć nigdy nie robiłam w wersji z winem. Dzięki temu na pewno smakuje jeszcze lepiej...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Whiness, dla mnie dodatek wina to jest to coś, co dodaje smaka, spróbuj może i Tobie przypadnie do gustu :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. ale masz piękny talerz do pasty!
    a w nim smakowitą pastę ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmel-itka, bardzo bardzo dziękuję. Pozdrawiam

      Usuń
  5. wooowww jaka pycha!
    makaron z boczkiem uwielbiam, ale w połączeniu z groszkiem nie jadłam, ciekawe!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Antenka, a groszek świetnie się sprawdza w tym zestawieniu :) Pozdrawiam

      Usuń
  6. Pyszny i błyskawiczny posiłek;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malwinna, takie lubię najbardziej ekspresowe :)

      Usuń
  7. zielony groszek! jak ja dawno go nie jadlam! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Z ogromną przyjemnością nominowałam Cię do Versatile Blogger Award :) Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Antenka, bardzo Ci dziękuję Kochana!

      Usuń
  9. Kocham takie szybki, kremowe makarony, pyszny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bee, za ta szybkość nie da się ich nie lubić :) Pozdrawiam

      Usuń
  10. Zakochałam sie w tym kremowym sosie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwonka, nie zostaje nic innego, tylko Ci podesłać :) Pozdrawiam

      Usuń
  11. ooo makarony w kremowym sosie uwielbiam :) jeszcze z dodatkiem wina...mmm zrobie napewno choc obiecalam sobie diete ale ciii :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madleine, trochę makaronu jeszcze nikomu nie zaszkodziło (sobie też ciągle obiecuję dietę :)) Pozdrawiam

      Usuń
  12. no proszę jaki profesjonalny talerz do makaronu. Tagliatelle to moja ukochana forma makaronu. A taki kremowy sos pyszny.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, tak się cieszyłam z tych talerzy, że aż wstyd, tym bardziej, że kosztowały grosze na targu staroci :)

      Usuń
  13. Wspaniale!
    Piękne danie i piękny talerz :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Smak takiego dania znam, jedyne co dodam to - fajny talerzyk :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alizea, się nie dziwię, w końcu jesteś moją specjalistką od kuchni włoskiej :))))

      Usuń
  15. Uwielbiam makarony!!! Co tydzień szukam ciekawego przepisu na sobotni posiłek -i właśnie znalazłam - biegne dzisiaj na zakupy i jutro przygotowuje!! Zapraszam też do mnie :):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. DeliciousEating, bardzo mi miło, mam nadzieję, że przepis Cię nie zawiedzie :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect