Makaron to dobry sposób na błyskawiczny posiłek, dzisiejsza pasta to smaczne połączenie boczku z zielonym groszkiem. Tagliatelle z boczkiem i zielonym groszkiem zostało wzbogacone o kremowy śmietanowy sos z dodatkiem wytrawnego białego wina, czosnku, natki pietruszki i parmezanu.
1 łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
50 g wędzonego boczku
60 ml wytrawnego białego wina
125 ml śmietany
sól
pieprz
200 g makaronu
100 g zielonego groszku
parmezan
60 ml wytrawnego białego wina
125 ml śmietany
sól
pieprz
200 g makaronu
100 g zielonego groszku
parmezan
natka pietruszki
Na
patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek i pokrojony w drobną
kostkę boczek, smażyć, mieszając, przez około 5 minut. Wlać wino,
odparować połowę płynu, dodać śmietanę, trzymać na ogniu kolejne 3
minuty. Przyprawić solą i świeżo startym pieprzem. W czasie
przygotowywania sosu ugotować makaron w dużej ilości osolonego wrzątku.
Minutę przed końcem gotowania dorzucić do makaronu zielony groszek.
Odcedzić makaron z groszkiem, wyłożyć na patelnię i wymieszać z sosem.
Podawać natychmiast, posypane tartym parmezanem.
Ostatnio jadłam podobny makaron i był przepyszny, przepis wart zapamiętania!
OdpowiedzUsuńA talerzyk śliczny, brakuje mi takich typowych talerzy do makaronu
Ivka, a ja się takowych dorobiłam i bardzo się cieszę z tego powodu :) Pozdrawiam
UsuńOjej...podziałało na moją wyobraźnię... Ty wiesz, co ja lubię ;)
OdpowiedzUsuńRusskaya, wiesz bardzo się ciesze, że przypadł Ci do gustu :) Pozdrawiam
UsuńPychota - tyle mogę powiedzieć :) Uwielbiam to danie, choć nigdy nie robiłam w wersji z winem. Dzięki temu na pewno smakuje jeszcze lepiej...
OdpowiedzUsuńWhiness, dla mnie dodatek wina to jest to coś, co dodaje smaka, spróbuj może i Tobie przypadnie do gustu :) Pozdrawiam
Usuńale masz piękny talerz do pasty!
OdpowiedzUsuńa w nim smakowitą pastę ;]
Karmel-itka, bardzo bardzo dziękuję. Pozdrawiam
Usuńwooowww jaka pycha!
OdpowiedzUsuńmakaron z boczkiem uwielbiam, ale w połączeniu z groszkiem nie jadłam, ciekawe!:)
Antenka, a groszek świetnie się sprawdza w tym zestawieniu :) Pozdrawiam
UsuńPyszny i błyskawiczny posiłek;)
OdpowiedzUsuńMalwinna, takie lubię najbardziej ekspresowe :)
Usuńzielony groszek! jak ja dawno go nie jadlam! :D
OdpowiedzUsuńMagda, a to duży błąd :) Pozdrawiam
UsuńZ ogromną przyjemnością nominowałam Cię do Versatile Blogger Award :) Zapraszam do mnie
OdpowiedzUsuńAntenka, bardzo Ci dziękuję Kochana!
UsuńKocham takie szybki, kremowe makarony, pyszny przepis :)
OdpowiedzUsuńBee, za ta szybkość nie da się ich nie lubić :) Pozdrawiam
UsuńZakochałam sie w tym kremowym sosie!
OdpowiedzUsuńIwonka, nie zostaje nic innego, tylko Ci podesłać :) Pozdrawiam
Usuńooo makarony w kremowym sosie uwielbiam :) jeszcze z dodatkiem wina...mmm zrobie napewno choc obiecalam sobie diete ale ciii :P
OdpowiedzUsuńMadleine, trochę makaronu jeszcze nikomu nie zaszkodziło (sobie też ciągle obiecuję dietę :)) Pozdrawiam
Usuńno proszę jaki profesjonalny talerz do makaronu. Tagliatelle to moja ukochana forma makaronu. A taki kremowy sos pyszny.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
Monika, tak się cieszyłam z tych talerzy, że aż wstyd, tym bardziej, że kosztowały grosze na targu staroci :)
UsuńWspaniale!
OdpowiedzUsuńPiękne danie i piękny talerz :)
Majanka, dziękuję :))))
UsuńSmak takiego dania znam, jedyne co dodam to - fajny talerzyk :)
OdpowiedzUsuńAlizea, się nie dziwię, w końcu jesteś moją specjalistką od kuchni włoskiej :))))
UsuńUwielbiam makarony!!! Co tydzień szukam ciekawego przepisu na sobotni posiłek -i właśnie znalazłam - biegne dzisiaj na zakupy i jutro przygotowuje!! Zapraszam też do mnie :):):)
OdpowiedzUsuńDeliciousEating, bardzo mi miło, mam nadzieję, że przepis Cię nie zawiedzie :) Pozdrawiam
Usuń