sobota, 1 września 2012

zupa krem z cukinii i ziemniaków


Szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna zupa krem z cukinii i ziemniaków. Zupa dzięki żółtej cukinii ma bardzo słoneczny kolor, a dodatek ziemniaków sprawia, że jest bardzo kremowa.
 
1 cukinia
4 ziemniaki
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1000 ml bulionu
śmietana
sól
pieprz 

Na oliwie podsmażyć posiekane ząbki czosnku i pokrojoną w kostkę cebule, dodać cukinię pokrojoną w kostkę i chwilę smażyć. Wlać bulion, dodać obrane i pokrojone z kostkę ziemniaki, całość gotować około 20 minut, aż warzywa zmiękną. Wszystko zmiksować na gładki krem, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zupę podawać ze śmietaną.

12 komentarzy:

  1. Ależ się dzisiaj na blogach dyniowo zrobiło:) Ale bardzo dobrze Was rozumiem:) Sama również uwielbiam dynię:) A Twoja zupa zachęca do gotowania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gula, taki czas, bardzo lubię te kolory i smaki :)

      Usuń
  2. Ale kolor! Prześliczny, aż można sobie poprawić humor patrząc na nią:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, i pogoda jeszcze dopisuje :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Zupa jak słońce!
    Zabieram Ci ten talerz...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, ta pora ma swój niepowtarzalny urok, te aromaty i smaki :)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Haniu, jest bardzo smaczna :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. Jej,musi być pyszna! :) Chętnie bym skosztowała. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majanko, polecam bardzo :) Pozdrawiam

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Antenka, dziękuję :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect