niedziela, 16 września 2012

szarlotka razowa


Szarlotka w całości przygotowana z mąki razowej, z dużą ilością jabłek, słodzona miodem i brązowym cukrem z dodatkiem rodzynek. Szarlotka o aromacie cynamonu i odrobiną kardamonu, gałki muszkatołowej oraz imbiru. Szarlotka razowa z tego przepisu po upieczeniu jest bardzo krucha, a z czasem troszkę wilgotnieje.


2000 g jabłek
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki imbiru 
2/3 szklanki rodzynek
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżki miodu 

Obrać jabłka, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Delikatnie wymieszać z sokiem z cytryny, przyprawami oraz rodzynkami.
 

3 szklanki mąki pszennej razowej
szczypta soli  
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
100 g masła
1/2 szklanki brązowego cukru
2 jajka
1/2 szklanki miodu 

Na stolnicę wsypać mąkę i wymieszać ją z solą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i cynamonem. Dodać pokrojone w kostkę masło oraz brązowy cukier, posiekać nożem. Następnie dodać jajka i wymieszać nożem, dodać miód i zgarniając mąkę do środka zagnieść szybko ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części, zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Piekarnik nagrzać do 190° C. Formę o wymiarach 20 x 30 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozwałkować na placek zbliżony rozmiarem do wymiarów formy. W razie konieczności podsypać mąką. Ciasto zwinąć na wałek i przenieść do formy, podziurkować w wielu miejscach widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 13 minut na lekko złoty kolor, aż ciasto urośnie i będzie chrupiące z zewnątrz. Wyjąć z piekarnika. Temperaturę w piekarniku obniżyć do 180° C. Rozwałkować drugą część ciasta. Jabłka wymieszać z brązowym cukrem oraz miodem i wyłożyć na podpieczone ciasto. Przykryć rozwałkowanym ciastem, przebić je nożem w kilku miejscach i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut, następnie przykryć folią aluminiową, aby wierzch za bardzo się nie zrumienił i piec jeszcze przez 15 minut.


14 komentarzy:

  1. Świetna! Bardzo podoba mi się ten przepis. Obecnie "dyniuję", ale na takie ciasto skusiłby się każdy. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aromatyczna niezwykle.
    Piękna!
    Idealna na takie niezdecydowane pogodowo dni.
    Miłej niedzieli!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudnie - z taką ilością jabłek! ale mogę się skusić tylko na wirtualny kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kamilko, widzę, że masz smaczną niedzielę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo podoba mi się ten przepis. Uwielbiam wypieki na mące razowej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. koniecznie muszę wypróbować! uwielbiam ciasta z taką dużą ilością jabłek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kamilko, cóż za pysznosci u Ciebie. Mogę wpaść na kawałek?:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda wspaniale! U mnie też dziś szarlotka:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Razowej nigdy nie jadłam, a w tym sezonie w ogóle jeszcze nie robiłam szarlotki.
    Czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniaam, razowe i zdrowe, pięknie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  11. Niesamowicie apetyczne i do tego zdrowa, cudowna :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda ciekawie :) Razową robiłam jako ciasto kruche, nie w takiej formie :) Co kuchnia to obyczaj jak widać :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jaka napakowana jabłuszkami!!!! Piękna!

    OdpowiedzUsuń
  14. nie widziałam jeszcze takiej szarlotki! prezentuje się cudnie! ypakowana jabłkami po brzegi!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect