piątek, 21 września 2012

pieczone figi nadziewane serem pleśniowym


Pieczone figi nadziewane ostrym serem owczym, owinięte w szynkę dojrzewającą. Figi podane na sałacie, po upieczeniu polane dresingiem na bazie oliwy, octu balsamicznego figowego oraz świeżej miętą. Do nadziania fig doskonale nadaje się  ser pleśniowy dojrzewający Roquefort, o bogatej, kremowej konsystencji. Smak ma wyraźny, mocno słony, w czasie jedzenia rozpływa się w ustach, pozostawiając specyficzny smak pleśni i soli. Ser ma wilgotny, miękki miąższ w kolorach kości słoniowej i niebieskim.  Ser ten można zastąpić innym serem pleśniowym niebieskim, który się topi. Tak pieczone figi nadziewane serem pleśniowym doskonale smakują podane na kolację lub przekąskę.


6 fig
30 g ser Roquefort
6 plasterków szynki dojrzewającej
mięta
3 łyżki oliwy 
3 łyżeczki octu balsamicznego figowego
mieszane sałaty
sól
czarny pieprz

Figi rozciąć nożem do trzech czwartych wysokości. Ser podzielić, uformować w kulki i włożyć do każdej figi. Owoce owinąć szynką i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Piec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C. Na talerz rozłożyć sałatę, na niej ułożyć upieczone figi. Całość polać dresingiem zrobionym z oliwy, octu balsamicznego, posiekanej mięty, doprawionego solą i świeżo zmielonym pieprzem.

12 komentarzy:

  1. Figi i ser bardzo się lubią.
    I ja je też!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mi narobiłaś ochoty na takie połączenie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kopara mi opadła!:) cudowne, aromatyczne, baaaardzo eleganckie danie!:) achhh jakie to musi byc wyśmienite!

    OdpowiedzUsuń
  4. To jest mistrzostwo świata! Rewelacyjna przekąska. Koniecznie zrobię, bo to musi bosko smakować!

    OdpowiedzUsuń
  5. nie jadłam jeszcze takich fig w wersji wytrawnej:) do nadrobienia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale pyszne i apetyczne zdjecia :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. taka przekąska na pewno by nam smakowała :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie figi to ja zawsze i wszędzie! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. Figi w tej formie są przepyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Figowo u Ciebie Kamilko :) A u nas juz sezon na figi dobiegl konca ....

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszności! Kocham figi!:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect