środa, 19 września 2012

zupa krem z pieczonych batatów

  
Bataty doskonale nadają się na sycącą zupę o pięknym pomarańczowym kolorze, lekko pikantną dzięki zawartości imbiru i chili. Taka zupa krem z pieczonych batatów jest idealna na chłodniejsze dni. Polecam również krem z batatów z dodatkiem mleka kokosowego.

2 bataty
1 papryczka chilli
1 cebula
2 ząbki czosnku
kawałek korzenia imbiru
4 łyżki oliwy
800 ml bulionu
2 łyżki soku z limonki
sól 
pieprz
śmietana
natka pietruszki 

Bataty obrać, pokroić w kostkę, ułożyć w naczyniu do zapiekania, skropić oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200° C, na około 30 minut, aż miąższ będzie miękki. W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek, dodać upieczone bataty, starty na tarce imbir, posiekaną papryczkę chilli i bulion. Całość gotować przez około 10 minut, zmiksować zupę na gładkie puree. Zupę doprawić do smaku sokiem z limonki, solą i pieprzem. Podawać ze śmietaną i natką pietruszki.

8 komentarzy:

  1. Chłodniejsze dni właśnie nadchodzą
    i przepis z pewnością się przyda.
    Piękny, jesienny kolor:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyobrażam sobie jaka ona jest pyszna, skoro sam batat gotowany i polany oliwą z cytryną i czosnkiem, to było niebo w gębie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham sie w takich kremach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ma piękny kolor i z pewnością fajnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. genialny! pewnie w smaku i zapachu poezja, a ten kolor.. bajka!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam bataty i zupę z nich.
    Czas chyba się za nie zabrać.
    Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Tylko u nas batatów nigdzie nie ma :(

    OdpowiedzUsuń
  8. ciekawa wersja zupy z batatów, ja raz robiłam, ale wyszła mi za słodka - twoja lista składników dużo bardziej mi pasuje:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect