wtorek, 27 grudnia 2011

krem z batatów


Batat to według źródła słodki ziemniak, roślina uprawna z rodziny powojowatych, pochodzi z Ameryki Południowej, obecnie uprawiana w całej strefie międzyzwrotnikowej z uwagi na jadalne, bogate w skrobię i cukier bulwy korzeniowe, wymaga jednak klimatu wilgotnego. bataty spożywane są na surowo, gotowane lub pieczone, przetwarzane są też na mąkę, płatki, sago. Doskonale nadają się też na sycącą zupę, o pięknym pomarańczowym kolorze, lekko pikantną dzięki zawartości imbiru i chili, idealną na zimową porę. Krem z batatów z przepisu Anny Olson.

3 bataty
2 łyżki masła
2 cebule
kawałek korzenia imbiru
400 ml mleczka kokosowego 
750 ml bulionu
2 łyżki soku z limonki
sól 
pieprz
chili
śmietana

Masło roztopić na średnim ogniu w dużym rondlu i podsmażyć cebulę przez kilka minut, aż zmięknie, ale się nie zrumieni. Dodać pokrojone w kostkę bataty, starty na tarce imbir, mleczko kokosowe i bulion. Gotować przez około 25 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Zmiksować zupę na gładkie puree, a jeśli jest za gęste, można dolać bulion. Dodać sok z limonki i wstawić z powrotem na ogień i doprawić do smaku solą, pieprzem i chili. Nakładać do miseczek i przyozdobić śmietaną.

6 komentarzy:

  1. wspanialy krem :) uwielbiam takie!

    OdpowiedzUsuń
  2. testowałam jakis czas temu bataty, i muszę przyznać że był to ciekawy eksperyment! przede wszystkim uwodzą kolorem:) ps. masz piękną wazę/miseczkę z pokrywką (trudno oszacować rozmiar:) ściskam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sara, krem szczególnie dobry po świątecznym obżarstwie :) Pozdrawiam poświątecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Gosiu, bataty są świetne, jak tylko uda mi się je kupić, będą u mnie gościć. Foremka do zapiekania ma wszechstronne zastosowanie, jest żaroodporna Ø około 14 cm, wysokość około 7 cm. Pozdrawiam poświątecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. ale pieknie sie prezentuje i mysle, ze smakuje pycha:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect