Rybę z warzywami można przygotować dzień wcześniej i po powrocie do domu całość wstawić do piekarnika. Ulubiona ryba w towarzystwie marchewki, selera, kopru włoskiego, pora i cukinii, doprawiona czosnkiem i sokiem z cytryny, to smaczny i zdrowy pomysł na ciepły posiłek.
400 g filetu z białej ryby
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 marchewka
1/2 selera
1/2 cukinii
1/2 kopru włoskiego
kawałek pora
sok z 1/2 cytryny
sól
pieprz
Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Marchew, seler opłukać, obrać i pokroić w grubsze paseczki. Cukinie opłukać i ściąć dokładnie z niej skórę, a następnie ją pokroić w w długie kawałki. Pora i koper włoski oczyścić, opłukać i pokroić w paseczki. Na patelnię wlać oliwę, podgrzać i wrzucić pokrojony w plasterki czosnek i podsmażyć na złoty kolor. Dodać paski marchewki, selera, kopru włoskiego i delikatnie podsmażać przez 5 minut. Do całości dodać cukinie, pora i ponownie podsmażać przez 5 minut, doprawiając jarzyny do smaku solą i pieprzem. Całość odstawić do wystygnięcia. Rybę opłukać, osuszyć, podzielić na kawałki, doprawić solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym ułożyć podsmażone warzywa, na nich kawałki ryby, które należy skropić sokiem z cytryny. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika na 180º C i piec przez 25 minut. Gdy ryba będzie już gotowa, nałożyć ją na talerz w towarzystwie warzyw. Udekorować świeżymi ziołami i kawałkami cytryny.
rybka z warzywami... pycha!
OdpowiedzUsuńhttp://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
A ja do tej ryby polecam kiszoną cytrynę! :)))
OdpowiedzUsuńPrzygotowywałam je akurat tydzień temu na prezenty kulinarne, jako dodatek do mięs i ryb spisują się znakomicie
Świetna rybka. Uwielbiam takie dania :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie dania :) wszystko co z ryba i warzywami to zjem z wielka ochota!
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuńpiękny, zdrowy, kolorowy - to się nazywa udany obiadek!:)
OdpowiedzUsuńsamo zdrowie, do tego sycące wzrok kolorki, super obiad!
OdpowiedzUsuńKachna, taka ryba jest nie tylko smaczna ale i zdrowa :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSweet dreadi, to ciekawa propozycja, muszę spróbować :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSlyvvia, same smaczne i zdrowe składniki :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSara, to tak ja my, lubimy takie obiady, bo smaczne i szybkie przede wszystkim :)
OdpowiedzUsuńMajana, dziękuję. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńGosiu, sama kiedyś wspominałaś o kolorach jedzenia i oto taki przykład :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńIvka, zgadzam się całkowicie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńOgólnie ryba z pomarańczami to jest bardzo dobre i ciekawe połączenie. Ja jestem zdania, że świetnie do tego na pewno nadaje się świeży łosoś z https://mowisalmon.pl/produkty/mowi-pure-swieza-porcja/ i muszę przyznać, że jak dla mnie sprawdza się ta ryba znakomicie.
OdpowiedzUsuń